fbpx

Aston Martin Rapid E: tudi klasiki podležejo

Še pred leti bi električni Aston Martin predstavljal greh. Danes pa vsekakor predstavlja predmet poželenja petične publike.

Prvi popolnoma električen Aston Martin že lahko naročite. A je količina omejena na le 155 enot. Na cesto po pognal 602 elektrificirana konja, imel bo 800-voltni elektromotor in 65 kWh baterijo, ki naj bi zadostovala za nekje 250 km avtonomije tega superšportnika. Pri Aston Martin zagotavljajo, da bo “performance” njihovega prvega električnega avtomobila boljši od V12 Aston Martin Rapide AMR, kar pomeni, da bo do 100 km/h potreboval pod 4 sekunde. Veselje “hitrostnih doživetji” pa se bo zaključilo pri elektronsko omejenih 250 km/h. Ta grand touring sedan bo moč precej rekordno hitro tudi polnit, baterija naj bi bila polna tako v prej kot pol ure – to kakopak omogoča hitro polnjenje. Kot se spodobi bo limuzina Rapide E prinesla tipično razkošje, značilno za to znamko. Prve bodo izdobavili že prihodnje leto, a le izbrancem, ki jih bodo previdno izbrali prav oni sami.

Elektrika v super športnih avtomobilih - pred leti še greh!
Elektrika v super športnih avtomobilih – pred leti še greh!

Sicer na prvi pogled ne izpade prav zelo drugačen od obstoječih modelov Aston Martina, a so se inženirji precej potrudili, da so izboljšali aerodinamične elemente. Podvozje popolnoma preoblikovano, da zagotavlja gladkejši pretok zraka od spredaj proti hrbtu, vključno z novim zadnjim difuzorjem, ki se osredotoča na zračno učinkovitost. Vozi se na novih aluminijastih kolesih, ki imajo povečano učinkovitost in izboljšano hlajenje zavor. Ko že govorimo o hlajenju, ker spredaj ni več velikega V12 , ki bi zahteval pretok zraka, so inženirji racionalizirali nos Rapide E in ga prilagodili električni aerodinamiki.

V notranjosti - klasika!
V notranjosti – klasika!

Da, Rapide E je prvi korak Astona Martina elektrifikaciji, vendar res ni velik. Na razpolago bo le 155 avtomobilov, vendar se zdi, da je to ključni korak v prihodnost. Zdaj je Rapide E na voljo tudi za naročilo, vendar podjetje omejuje informacije o cenah na tiste posebne izbrance, ki zaprosijo za priložnost postati lastnik. Tako pač je v tem posebnem svetu super luksuza.

Galerija slik: Aston Martin Rapid E

Dodatne Informacije

Več informacij:
astonmartin.com

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!