Barvanje velikonočnih pirhov z rižem! Preprosto, hitro in čudovito.

Tudi tisti, ki ne praznujejo velike noči, imajo radi nekatere stare in slikovite običaje, v katere nedvomno sodi tudi barvanje velikonočnih pirhov. Vsak ima svoj okus, kakšni pirhi ali pisanice, kot jim tudi pravijo, so mu najbolj všeč. Tokrat vam predstavljamo preprosto tehniko barvanja z rižem, ki pričara pravo pravljico.

Izdelava je povsem preprosta, celoten postopek je zabaven, zato bodo v njem uživali tudi najmlajši. Potrebujete le jedilno barvo, riž in bela jajca, saj se na njih bolje vidi barva. Bela jajca kupite v živilski prodajalni, lahko pa tudi navadna pobelite z alkoholnim kisom.

Postopek izdelave

Prvi del postopka je beljenje jajc. Za ta del potrebujete alkoholni kis, ki je naravno belilo in vodo.

  1.  Pomembno je, da sta kis in voda v enakem razmerju. Seveda, je odvisno tudi koliko jajc pobelili, saj je od tega odvisna količina vode in kisa. Če v lonec dodate pol litra vode, dodate tudi pol litra kisa.
  2. Jajca nato v pripravljeni raztopi kuhate deset minut. Sčasoma boste opazili, da lupina postaja svetlejša na površini raztopine, pa se pojavi rjavkasta pena. To odstranite z žlico, da se ne preliva čez rob.
  3. Po kuhanju jajca splaknite pod curkom hladne vode. Bodite previdni, ker je lupina po beljenju tanjša. Pustite, da se na sobni temperaturi ohladijo.

Drugi del. Po beljenju sledi barvanje jajc, za katere potrebujete sledeče sestavine:
Riž, gosto jedilno barvo in plastično gospodinjsko vrečko.

  1. Riž stresite v vrečko in vanj kapnite nekaj barve. Količino barve lahko dodate med samim postopkom odvisno kakšno intenzivno barvo želite imeti.
  2. Jajce dajte v vrečko in jo nežno pretresite, da ujame barvo z vseh strani. Lahko pa kombinirate tudi različne jedilne barve, saj s tem jajčka postanejo še lepša in bolj pisana.

Barvanje je preprosto in velikonočni pirhi pravljično zasijejo na vaši velikonočni mizi.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Najboljši aparati za sladoled 2021: naj se poletje prične!