12-years-a-slave
Kulturni izbor · film

Ali upoštevate svoje razpoloženje, ko izbirate film, ki si ga boste ogledali? Ste pomislili, da film, ki ste ga izbrali, pravzaprav odseva vaše trenutno počutje? Ko se počutimo dobro v svoji koži, ko imamo občutek, da nam življenje lepo teče, bomo tako izbrali film, ki nas bo nasmejal. Filme s težjo vsebino, kjer se pojavljajo krivica, obup ipd. pa si radi ogledamo, ko tudi sami tako čutimo in tukaj je seznam 8 filmov za prav takšno razpoloženje.

Synecdoche, New York (Sinekdoha, New York, 2008)

Synecdoche, New York je drama o gledališkemu režiserju Cadnu Cotardu (Philip Seymour Hoffman), ki skozi svoje življenje postavi na gledališki oder in sčasoma ne zna več ločiti med obema. Cotarda razjeda neznana bolezen živčevja, zasebno življenje pa se mu obrne na glavo, ko žena s hčerko pobegne v Berlin. Kmalu zatem Cotard dobi visoko finančno podporo za umetniški projekt, s katerim v zapuščenem skladišču začne snovati naturalistično gledališko predstavo. Caden je obseden s smrtjo, kar ima močan vpliv tudi na gledališko delo.

Lost in Translation (Izgubljeno s prevodom, 2003)

Črna drama z Billom Murrayem in Scarlett Johansson v glavni vlogi. Oba se namreč s svojima zgodbama znajdeta v Tokiu. Bob Harris (Murray) je filmski igralec, ki ga je doletela ‘kriza srednjih let’, Charlotte (Johansson) pa je diplomantka, ki jo je mož pustil samo v hotelu. Charlotte je zmedena glede skupne prihodnosti z možem, fotografom slavnih oseb, saj ji njegov slog življenja vedno manj prija. Tako se oba glavna igralca sama ter nekega večera začneta kramljati v hotelskem baru. Skozi pogovore o stiskah se zbližata, a kmalu odideta vsak svojo pot.

Inside Llewyn Davis (O Llewynu Davisu, 2013)

Komična drama, ki govori o glasbeniku, ki si želi uspeti, hkrati pa obdržati svoje življenje v nekakšnem redu. S kitaro v roki in mačko na rami se potika po newyorških ulicah in spopada z vedno novimi, na videz nepremostljivimi težavami, od katerih si je marsikatero nakopal kar sam. Izjemna igralska zasedba in močna zgodba so več kot dober razlog, da se usedete pred zaslon.

Silver Linings Playbook (Za dežjem posije sonce, 2012)

Romantična komedija, v kateri Pat Solatano (Bradley Cooper) izgubi vse – hišo, službo in ženo. Osem mesecev po odredbi sodišča preživi v umobolnici, nato pa se preseli k staršem. Želi se vrniti na stare tire, se pobotati z ženo in življenju vrniti optimizem in smisel. A ko Pat spozna skrivnostno Tiffany (Jennifer Lawrence), ki ima zvrhan koš lastnih težav, se zadeve zapletejo. Tiffany Patu ponudi pomoč pri vzpostavljanju ponovnega odnosa z ženo, a le pod pogojem, da v zameno on stori nekaj pomembnega zanjo. Dogovor med njima splete posebno vez …

The Graduate (Diplomiranec, 1967)

Film, ki je ob izidu leta 1967 bil pisan na kožo predvsem takratni generaciji, govori o 21-letnem Benjaminu (Dustin Hoffman), ki na poti v zrelo življenjsko obdobje naleti na težave, zato poskuša to praznino zapolniti s tem, da se spusti v razmerje s starejšo žensko. Stvari se resno zapletejo, ko ‘vrže oko’ na njeno hči ter začne romanco tudi z njo.

The Square (Trg, 2013)

Tokrat dokumentarni film, ki skozi oči 6 protestnikov razkriva boj ljudstva z oblastmi v Egiptovski revoluciji leta 2011.

12 Years a Slave (12 let suženj, 2013)

Film je posnet po resnični zgodbi moža, ki se v času državljanske vojne v ZDA boril za preživetje in svobodo. Solomona Northupa (Chiwetel Ejiofor), svobodnega črnca s severa zvezne države New York, ugrabijo in prodajo v suženjstvo. 12 let trajajoča agonija, ki mu jo vsak dan prinaša njegov lastnik Edwin Epps (Michael Fassbender), se naposled konča s posegom kanadskega zagovornika abolicionizma Bassa (Brad Pitt).

Fruitvale Station (2013)

Drama prikazuje tragični uboj mladega Oscarja Granta, ki so ga med policijsko akcijo ubili oboroženi varnostniki železniške službe v Oaklandu na dan novega leta 2009. Njegova smrt je močno odmevala v javnosti in pretresla Američane.

landscape-1488452253-pirates-of-the-caribbean-poster Nagradna igra: Predpremiera filma Pirati s Karibov: Salazarjevo maščevanje dokumentarec-cover Dokumentarni film “Najhitrejši na svetu” cover-1000-500-olja Filmski napovednik: Okja (2017) NAJBOLJŠI FILMI DVATISOČIH Top 25: najboljši filmi po prelomu tisočletja · · ·