YapeWeb
Utrip mesta · mobilno · V zraku · tehnologija

Velika mesta potrebujejo tudi izjemno učinkovito logistiko, da postanejo prijaznejša za naša življenja. Javni prevozi morajo biti kar se da urejeni, infrastruktura prilagojena sodobnemu času in še bi lahko naštevali. Dve izmed zahtev sta tudi hitrost in učinkovitost kurirskih služb, ki so v večjih mestih nepogrešljive.

Robotek YAPE (Your autonomous pony express), ki ga bo italijansko podjetje E-Novia predstavilo na letošnjem sejmu CES 2018 v Las Vegasu, bi utegnil postati najbolj zaželen urbani kurir. Samovozeči robotek, ki se bo izognil gostemu prometu, ne bo prispeval k onesnaževanju zraka, saj ga poganja električni motor.

Po mestnih pločnikih se bo premikal s hitrosjo 6 km/h, po kolesarskih stezah ‘divjal’ z 20 km/h, prepotoval pa bo lahko dobrih 80 km. Robot YAPE je opremljen z laserji in kamerami, ki mu bodo pomagali pri izogibanju ovir in preprečevali morebitne trke. Vanj boste lahko naložili do 70 kg težek tovor.

CES 2018 nam je že postregel s kar nekaj zanimivostmi in robotek YAPE zagotovo spada mednje.

Galerija – CES 2018: E-Novia Yape, urbani samovozeči kurir

CES 2018: E-Novia Yape, urbani samovozeči kurirOdpri galerijo

2018 Peugeot 308 TCR 2018 Peugeot 308 TCR: strupen videz in kar 350 konjskih moči CES 2018: SureFly, dron v garaži CES 2018: SureFly, dron v garaži BMW R100 R Mystic BMW R100 R Mystic: bleščeči bakreni lepotec Jahta Kena Freivokha Spektakularna jahta Kena Freivokha · · · · ·