Hands at the table with empty set
Utrip mesta · zdravje & lepota

Verjetno ste v medijih že kdaj zasledili, da so v zadnjem času v modi diete, ki zahtevajo post – odrekanje hrani. Seveda, vprašali me boste, pa kaj je tukaj novega? Saj je vendarle bistvo diet, da se odpovedujemo tisoč in eni pregrehi. A te diete so vseeno malo drugačne – z njimi izgubljamo kilograme tako, da se postimo (popolno odrekanje hrani), in seveda ni treba biti Sherlock Holmes, da je vsakemu izmed nas jasno, da s postom človek shujša – pa četudi bi ves dan zgolj poležaval v postelji.

In kako te diete pravzaprav delujejo? Pa poglejmo od začetka – izbrali smo vam glavne 3 diete s postenjem, ki pa imajo skupno temo – post, logično!

Bistvo vseh teh diet je predpostavka, da to ni dieta, ampak način življenja, saj naj bi bilo tako prehranjevanje zdravo in dolgoročno in naj mu bi bilo lahko slediti. Ne gre za to, da bi ves dan stradali (bognedaj!), ampak vseeno bi znotraj dneva imeli dodeljen čas, ko naj ne bi zaužili popolnoma nič – tako bi dali svojemu telesu čas, da se spočije, predela vso hrano, ki jo morebiti že imamo v želodcu, in se pripravi na novo hranjenje. Gre torej malo bolj za dejstvo, KDAJ bomo jedli, in ne toliko za to, KAJ bomo jedli.

Da pa bo jasno – vse tri spodnje diete zagovarjajo čim bolj naravno, nepredelano hrano z veliko sadja in zelenjave.

PREBERITE ŠE: Kaj se zgodi z našim telesom, ko za en mesec iz hrane izločimo sladkor in alkohol?

V čem pa se pravzaprav razlikujejo med seboj? Pa poglejmo …

DIETA 5:2 
Verjetno najbolj znana in priljubljena je tako imenovana dieta 5:2. In kaj je njeno bistvo?

2 dni v tednu (recimo torek in četrtek) naj bi se postili, 5 dni v tednu pa jedli kot običajno. Na dan, ko se postimo, naj bi ženske zaužile do 500 kilokalorij in moški do 600 (blagor njim!). To se šteje kot postni dan.

Vidite, tudi med “postenjem” lahko jeste – samo manj.

FAST 5:
Ta dieta je izmed postnih diet najpreprostejša. Izberite si poljubnih 5 ur v dnevu, ko bi radi jedli, preostali čas ne jejte. Preprosto kot pasulj (ki ga seveda lahko zaužijete samo v določenih 5 urah!).

Pomembno je samo to, da morajo to biti zaporedne ure – recimo od 12. do 17. ure, ali če ste bolj večerni jedci, od 17. do 22. ure. Verjetno bi bilo pametno pripomniti, da ni bistvo, da v teh 5 urah poskušate vase zbasati kar največ hrane, ampak da pojeste normalen obrok (recimo kosilo ali večerjo) in prigrizek.

In kaj naj bi jedli preostali čas? Žal – nič! Dovoljena je samo nekalorična pijača, kot so voda, nesladkan čaj, nekalorične pijače brez sladkorja ter kava brez mleka in sladkorja.

ADF:
ADF je kratica za Alternate Day Fast – torej, postimo se vsak drugi dan!

Podobno kot pri dieti 5:2 lahko ženske na postne dneve zaužijejo do 500 kilokalorij in moški do 600, preostale dni pa jemo normalno.

Gre torej za enak koncept kot pri dieti 5:2, samo da je pri tej postni vsak drugi dan, pri tisti pa nas post obišče le dvakrat na teden.

Vse te diete so zelo priljubljene, saj uporabnikom dovoljujejo svobodo – brez težav lahko jeste sladkarije, če le ob pravem času. Prav tako se vam ni treba izogibati kosil oziroma večerij – samo načrtujte jih tako, da ne bodo sovpadale z vašim časom posta.

Kot je rekel že stari filozof: “Namesto da uporabljamo zdravila, se raje postimo!”

Kajenski poper Veš, kako v 10 sekundah ustaviti krvavitev? Trik iz kuhinje, ki ga moraš poznati! shutterstock_500276569 10+ zdravilnih lastnosti kostanja – kot dokaz, da niso vse slastne stvari nezdrave shutterstock_1064371853 Zakaj bi si morala lase umivati s Coca-Colo? KatarzynaBialasiewicz Kaj se zgodi z našim telesom, ko za en mesec iz hrane izločimo sladkor in alkohol? ·