166780392
Utrip mesta · kulinarika

Dieta za prekomerno zaposlene je idealna za vse, ki jih vsakodnevne delovne obveznosti prikujejo na stol in omejujejo pri gibanju ter zdravemu načinu prehranjevanja.

Iz svoje dnevne rutine najprej izključimo vse nezdrave prigrizke, za katerimi še tako radi posežemo med delovnimi odmori. Pozabimo na čips, piškote, pripravljene sendviče in podobne prigrizke, ki sicer potešijo našo lakoto, vendar kljub temu vsebujejo le malo hranilnih snovi, ki jih naše telo in možgani potrebujejo za uspešno spopadanje z vsakodnevnimi službenimi obveznostmi. Raje uživajmo sadje in zelenjavo ter se naučimo pravilno in v naprej kombinirati živila, ki bodo pripeljala do vrhunskih uspehov.

Dan prej si pripravimo zdravo kosilo “za s sabo”, ki ga v primerni posodici odnesimo s seboj na delovno mesto. Pri dieti za prekomerno zaposlene dnevno v telo vnesemo od 1000 do 1200 kalorij in dnevni jedilnik razporedimo na vsaj tri obroke. Z upoštevanjem diete bomo izgubili do en kilogram tedensko, kar je dolgoročno optimalna izguba kilogramov.

1. dan

Zajtrk: 200ml limonade, smoothie iz banane, kivija, jabolka in 100 ml riževega ali mandljevega mleka.
Kosilo: bogata solata iz zelenjave in polnozrnatih testenin (70 g testenin, sveža in kuhana zelenjava po izbiri, limonin sok, sol, žlica olivnega olja).
Večerja: pečena piščančja prsa (300g) in kuhana zelenjava po izbiri.

2. dan

Zajtrk: 200ml svežega pomarančnega soka, 2 rezini črnega kruha in zelenjavni namaz (priporočamo izredno zdrav in okusen hummus).
Kosilo: bogata solata s popečenimi piščančjimi prsmi in balzamičnim kisom (izogibajmo se “nevarnim” belim prelivom).
Večerja: pice iz jajčevcev (2 velika jajčevca narežimo na 1 cm debele rezine, obložimo s paradižnikovo omako in zelenjavo po izbiri ter potrosimo s koščki mocarele. Po okusu začinimo in spečimo v pečici.).

3. dan

Zajtrk: skodelica nesladkanega zelenega čaja, smoothie iz našega najljubšega sadja (dodajmo mu mandljevo mleko in lanena semena).
Kosilo: krompirjeva solata z radičem (300 g krompirja, glava radiča, manjša čebula, jabolčni kis, olivno olje, peteršilj, česen, sol in poper).
Večerja: zvrhan krožnik zelenjavne juhe, file osliča in popečen stročji fižol.

4. dan

Zajtrk: 200ml limonade, mango, 1 jogurt.
Kosilo: sendvič, ki ga pripravimo popolnoma sami. Izogibajmo se nezdravim sestavinam (namesto belega kruha, majoneze in salame izberimo polnozrnat kruh, hummus, piščančja prsa, hrustljavo ledenko in rezine paradižnika).
Večerja: 100 g kuhanega riža, 200 g popečenih piščančjih prsi in kuhana zelenjava po izbiri.

5. dan

Zajtrk: skodelica nesladkanega čaja, polovica nasekljanega ananasa, 1 jogurt.
Kosilo: solata s zelenjavo in jajci (100 g zelene paprike, 50 g graha, 50 g koruze, 1 paradižnik, 1 trdo kuhano jajce, 50 g probiotičnega jogurta).
Večerja: file lososa in stročji fižol (lososa pokapajmo z limono in začimbami po izbiri, stročji fižol skuhajmo in ga nato v pečici zapečimo poleg lososa).

cover-kruh-stara-raba 10 zanimivih idej, kako ponovno uporabiti star kruh 478855607 Z zajtrkom aktivno v nov dan Hood Burger 7 foto_Mitja Kobal Slastni hamburgerji za najbolj izbirčne jedce tv-Rudolf-Van-Vin-v Priljubljeni kuharski mojster Rudolph van Veen ponovno prihaja v Ljubljano · · · ·