iStock_000043350944_Medium
V zraku · buzz buzz

Carl Gustav Jung je nekoč dejal: ”Vsaka oblika odvisnosti je slaba, ne glede na to ali je to mamilo, alkohol, morfij ali idealizem.” Danes bi seznamu verjetno dodal še Facebook. Večina nas bo sicer zanikala zasvojenost z njim, a ker je zasvojenost polna paradoksov, je zanikanje sestavni del te bolezni. Hrepenenje po všečkih je zato lahko prav tako škodljivo in zasvojljivo kot nikotin ali sladkarije.

Z vse večjo penetracijo interneta narašča tudi odvisnost od socialnih omrežij. In najbolj nevarna tovrstna ”droga” je Facebook, od katerega zlahka postanemo odvisni, saj skriva številne pasti, ki vodijo v zasvojenost. ”Na njem” je zato veliko ljudi. Ja, patologija mladih je zavila v povsem novo smer, ki sicer ni neposredna grožnja zdravju, a ima vse nastavka, ki vodijo v samodestrukcijo.

Vsake odvisnosti se je težko znebiti, zato je vsak pomoč dobrodošla. Ker gre za sodobno bolezen, obstajajo tudi sodobna zdravila, tudi taka v obliki infografike, ki smo vam jo priskrbeli mi. In če ste na tej točki prepričani (kdo pa ni!?), da niste Facebook odvisnik, vam predlagamo, da si vseeno nastavite ogledalo- Bergen lestvico odvisnosti od Facebooka (s strani norveških raziskovalcev), ki vam bo skozi šest kratkih vprašanj razkrila, kdo je zares na drugi strani. Odgovarjajte z ‘zelo redko’, ‘redko’, ‘včasih’, ‘pogosto’ in ‘zelo pogosto':

  1. Veliko razmišljate o Facebooku oz. kako ga boste uporabljali?
  2. Čutite vedno večjo željo, da uporabljate Facebook?
  3. Ali Facebook uporabljate z namenom, da pozabite na osebne probleme?
  4. Poskušate zmanjšati prisotnost na Facebooku, toda brez uspeha.
  5. Ali postanete nemirni, če ne morete uporabljati Facebooka?
  6. Ali prisotnost na Facebooku in njegova uporaba negativno vpliva na vašo službo oz. šolske obveznosti?

PREBERITE ŠE: Internetna minuta ali kaj vse se na spletu zgodi v eni minuti?

V primeru, da ste na štiri ali več vprašanj odgovorili s ‘pogosto’ oz. ‘zelo pogosto’, se je vaša slika Doriana Graya raztrgala, a nič ne de, s spodnjo infografiko boste zasvojenost zlahka premagali.

ORTO_pomaga_mladim_partnerji_800x600 Mlad in brez službe?! Žur z razlogom, ti lahko priskrbi službo! always-like-a-girl-hed-2014 20 najbolj viralnih oglasov v letu 2014 andromeda-galaxy-15763 33 osupljivih fotografij vesolja, ki nas naredijo tako majhne article-0-13CED75F000005DC-639_964x631 16 nepozabnih timelapse posnetkov leta 2014 · · ·