lapka_google_project_ara-2
V zraku · tehnologija · pametni telefoni/mobilniki

Google in Lapka sta pokazala, kje so, oziroma kje niso meje modularnega telefona. Namreč potem, ko je Google razkril prototip modularnega pametnega telefona Ara, zdaj dobivamo še dodatne razsežnosti, kaj nam lahko tovrstna tehnologija ponudi. Tako je pri Lapki nastala serija posebnih modulov s senzorji, ki odpirajo vrata funkcionalnostim, ki daleč presegajo te, ki jih pametni telefoni premorejo danes.

Google in Lapka sta izkoristila prvi adut Googlovega modularnega pametnega mobilnega telefona- možnost menjave modulov. Do sedaj se je glasno omenjala ”le” klasična paleta strojnih komponent (digitalni fotoaparat, grafična kartica,…), podjetje Lapka, ki je ”doma” v senzorjih, pa je na seznam dodala posebne senzorje, s katerimi lahko npr. analiziramo trenutno kvaliteto zraka. Ker zrak močno vpliva na naše počutje in zdravje, pa tudi na druge stvari, kot so rastline, tak senzor nosi izjemno vrednost.

S tovrstnim modulom bi lahko tako vedeli ali je sobo potrebno prezračiti ali ne. Poleg tega Lapkini moduli omogočajo tudi zaznavo ogljikovega monoksida (in posledično preprečijo zastrupitev), hlapnih organskih spojin, temperaturo, vlažnost in fine delce v zraku. C02 modul npr. preverja stopnjo koncentracijo ogljikovega dioksida s pomočjo NDIR analizatorja.

PREBERITE ŠE: Googlov projekt Ara: modularni pametni telefon gre v svet

Črni modul meri električno aktivnost srca, kar pomeni, da lahko npr. ugotovite vzroke nepojasnjene bolečine v prsnem košu, preverite kako učinkujejo zdravila, kako zdravo je srce,… Potem je tu tudi modul, ki je ”občutljiv” na lukse in meri stopnjo svetlobe, UV sevanje in priporoča zaščito kože ter oči. Modul, ki je podoben USB ključku pa je alkotester, ki poleg alkoholnih hlapov sledi presnovi in hidraciji ter meri kvaliteto sape.

Odpri galerijo
jh_boredbrilliant_aa_recliner_16-9_wide-e3cd8f3650ac50694b5bbc64807e2e716ff8e682-s800-c85 Sprejmi izziv: se lahko ločite od svojega pametnega telefona? cover-najboljsi-pametni-telefoni-2015 Najboljši pametni telefoni za leto 2015 Phone charging with energy bank. Depth of field on Power bank Android: kako varčevati z baterijo na mobilniku? minote.0 Mi Note – velikan med mobilni telefoni, ki napada Iphone 6 plus ·