cover-ideje-za-izlet
Utrip mesta · destinacija

Nimate ideje, kam na prvomajski izlet. Se odločate v zadnjem trenutku in potrebujete idejo za destinacijo čisto blizu vas. Takšno, na katero ne pomislite vsak dan. Ponujamo vam izbrane ideje za prvomajski izlet. Takšen v zadnjem trenutku.

Vsi, ki si letos nismo privoščili daljšega oddiha, si vsekakor zaslužimo tradicionalni enodnevni izlet za prvi maj. Tudi zato vam ponujamo ideje, kam na prvomajski izlet.

1. Grado, Marano Lagunare, Bibione – italjanska obmorska romantika Furlanije – Julijske krajne

Pred dolgo peščeno ravnino vzdolž italijanske obale vse do Benetk, streljaj čez mejo, lahko enodnevni izlet na morje začnemo v vasici Marano Lagunare. Vasica leži na obrobju Maranske lagune, največje lagune v Furlaniji – Julijski krajini. Skoraj sedmino lagune sestavljajo naravni rezervati, ki ščitijo lokalno floro in favno. Marano Lagunare je pravzaprav edino naselje na obali lagune, očaralo nas bo predvsem z ribiškim duhom, saj nima le največje ribiške flote v Furlaniji, pač pa tudi največji ribji trg v regiji. V vasici, ki ima danes pomembno vlogo pri obdelavi tun, torej začnimo izlet in si privoščimo ribji zajtrk, po njem pa se z ladjico podajmo na ogled Deželnega naravnega rezervata izliva reke Stelle, prvo mokrišče, ki je postreglo z izobraževalnim programom. Sestavljajo ga številni jarki in otočki, ki laguno ločijo od odprtega morja, hkrati pa je moč videti številne ptice, ki so si tu našle zavetje in hrano. Izlet nadaljujmo v igrivem duhu in se peljimo po ravnini, kjer se lahko na poti odpočijemo na peščeni obali nekoliko bolj turističnih mest Lignano Sabbiadoro, Gradež, Bibione, Caorle … Preostanek dneva preživimo v Lidu di Jesolo, kjer bomo z najmlajšimi turisti lahko uživali v vodnem parku Aqualandia Jesolo ali pa si ogledamo majhen Akvarij podvodnega sveta in Tropicarium Park. Če bomo imeli srečo ali se prej pozanimali, lahko ujamemo tudi Jesolo Sand Nativity, nekakšno razstavo peščenih skulptur. Idealna ideja za prvomajski izlet v zadnjem trenutku.

2. Zagreb – obisk živalskega vrta in sprehod po mestnem središču

Zagrebški živalski vrt leži v več kot dvesto let starem parku Maksimir, ki velja za enega od najlepših evropskih zoo parkov v neposredni bližini centra mesta. Na več kot sedmih hektarih lahko opazujemo 275 živalskih vrst s skoraj vseh celin. Poleg ogleda je mogoče obiskati tudi različne izobraževalne programe, posebej zanimivo pa si je ogledati hranjenje živali, saj skrbniki v tem času z obiskovalci delijo svoje izkušnje in mnoge druge zanimivosti o živalih. Za prvi maj je to zelo zanimiva destinacija, saj je v tem letnem času v živalskih vrtovih izjemno pestro. Množica živalskih vrst ravno v tem času dobi mladiče, zato je obisk še bolj zanimiv. Po obisku živalskega vrta lahko nadaljujete z odkrivanjem mesta, ki se je v zadnjih leti izjemno razvil in ponuja obilico kulinaričnega razvajanja ter urbanega dogajanja. Idealna ideja za prvomajski izlet v zadnjem trenutku.

3. Graz – zeleno srce Avstrije

Mesto, katerega staro jedro je Unesco leta 1999 uvrstil na seznam svetovne kulturne dediščine, se zaradi obširnih zelenih površin upravičeno ponaša z nadimkom ‘zeleno srce Avstrije’. Na Grajskem hribu, s katerega se razprostira čudovit pogled na rdeče strehe starega Gradca in številne parke, ponosno stoji simbol mesta – stolpna ura, zgrajena že v 13. stoletju. V spomladanskem času bo še posebej lep sprehod po vrtu Herbersteingarten, pod stolpno uro, na katerem uspevajo sredozemske rastline. Srce starega mestnega jedra je Glavni trg. Tik za mestno hišo, ki prevladuje na glavnem trgu, se nahaja za mnoge najlepša stavba v mestu – Deželni dvorec. Med sprehodom po ulici Sporgasse naj nas ne premamijo le izložbe butikov, ampak se ozrimo proti renesančnim portalom, gotskim oknom in baročnim fasadam, ki dokazujejo, da je bilo graško staro mestno jedro upravičeno uvrščeno v svetovno kulturno dediščino. V bližini nas na čase habsburške prisotnosti spominja katedrala, ki je bila zgrajena v 15. stoletju. Najbolj nenavadna stavba v mestu je graška Hiša umetnosti, ki so jo prebivalci zaradi nenavadne zaobljene oblike poimenovali kar ‘prijazni Nezemljan’ in za katero se zdi, da bo vsak čas začela utripati. V neposredni bližini pa se nad gladino reke Mure prepustimo toplemu soncu in kakšni pijači na otoku na Muri, prav tako zgrajenem leta 2003. Poleg kavarne se v njegovi notranjosti nahaja tudi velik amfiteater. Za pod zob pa kuhinja avstrijske Štajerske slovi predvsem po bučnem olju, krompirju na sto in en način, cmokih, mesnih specialitetah in ‘šmornu’. “Nič novega,” si mislimo ob navedenem, a kuharski mojstri v najboljših graških restavracijah ponujajo vedno kaj novega, svežega. Lačni štajerskih dobrot radi zavijejo v Landhauskeller, ki je znana predvsem po izvrstni govedini in pestri vinski karti, ki ponuja kar tristo različnih vin. Tisti, ki ne morejo brez golaža, prisegajo na Gulascheck. Ena najbolj znanih restavracij v Gradcu. Idealna ideja za prvomajski izlet v zadnjem trenutku.

4. Vrbsko jezero – kolesarski izlet čez mejo

Enodnevno kolesarjenje ob jezerih v Avstriji je pravi balzam za kolesarske popotnike, saj je del Avstrije čez slovensko mejo znan po kolesarskem turizmu in zato tudi primerno urejen. Okoli Vrbskega jezera bomo našli veliko poti in možnosti za kolesarjenje. Blizu Celovca lahko kolesarsko turo začnemo na Klopinskem jezeru, enem od najbolj toplih jezer v Evropi, saj poleti temperatura vode naraste vse do 28 stopinj Celzija. Od tod se za ljubitelje kolesarjenja odpira 273 kilometrov kolesarskih poti, za nekoliko bolj vzdržljive in vajene gorskih stez pa kar 912 kilometrov poti. 15 kilometrov dolgo kolesarsko pot začnimo ob Klopinskem jezeru v Unterburgu proti severu. Prečkajmo krožno križišče in pot nadaljujmo naravnost proti Wasserhofnu, St. Marxnu, St. Lorenzenu, kjer bomo kolesarili ob Velikovškemu jezeru. Brenndorf je naslednja vasica in postojanka, kjer lahko počijemo in si privoščimo malico. Nadaljujmo proti Schreckendorfu in St. Kanzianu in že bomo pri Klopinskem jezeru. Kolesarskih poti streljaj čez mejo je resnično ogromno. Številni kolesarji obožujejo enodnevne ture ob mondenem Vrbskem jezeru, sicer enem od največjih alpskih jezer v Evropi, kultnem Baškem jezeru, najglobljem koroškem jezeru Milštatskem jezeru, Osojskem jezeru, ki slovi po številnih koncertih in prireditvah, nedaleč od Vrbskega jezera pa najdemo tudi Rjavško, Habnarško in Hodiško jezero. Tamkajšnji kraji so prekrasni in pravi raj za kolesarje, saj so kolesarske poti urejene in slikovite. Ker jih je toliko, si je vredno vzeti nekoliko več časa kot le dan ali dva in dodobra prekolesariti ta čudoviti košček narave. Idealna ideja za prvomajski izlet v zadnjem trenutku.

Glamping Malerič – Bela krajina Glamping Malerič – Bela krajina – moderno, a v stiku z naravo Najbolj priljubljena mesta mladih Top 30: najbolj zaželena mesta med mladimi do 30 let ta hip Zabaviščni park Star Wars Land Star Wars Land – Vojna zvezd kot zabaviščni park v Disneylandu Bolgarija Skrite lepote Bolgarije skozi fotografski objektiv ·