Jikka: dom za ostarele na Japonskem
Utrip mesta · arhitektura

V podeželskem okrožju Šizuoka na Japonskem, ki ga prikladno večkrat imenujejo kar ‘japonska riviera’ se nahaja manjša skupnost štorom podobnih kočic. To je Jikka, očarljiv dom za ostarele, ki ga ja zasnoval arhitekt Issei Suma. Tipiju podoben dizajn posnema okoliško gorato pokrajino, medtem ko v notranjosti ponuja sodobno udobje, ki je kot nalašč za tiste, ki si na stara leta želijo nekaj sprostitve.

Jikka je bila zgrajena za dve 60-letnici – ena je bila socialna delavka, druga je bila kuharica. A postala je veliko več. Danes živita v sožitju s svojimi negovalci, s katerimi si delita vse prostore. Na stotih kvadratnih metrih se nahaja kuhinja, jedilnica, skupna spalnica, soba za goste in kopalnica. Na voljo je tudi spiralno oblikovan bazen, do katerega lahko dostopajo tudi tisti, ki so na invalidskih vozičkih. Poleg namestitve kompleks ponuja tudi dostavo hrane.

PREBERITE ŠE: Zeleni nebotičnik – navpični gozd na Kitajskem

Lepo, funkcionalno in prijazno zatočišče – to je nekaj, kar si za svojo pozno starost želimo prav vsi.

Galerija – Jikka: dom za ostarele na Japonskem

Jikka: dom za ostarele na JaponskemOdpri galerijo

Navpični gozd na Kitajskem Zeleni nebotičnik – navpični gozd na Kitajskem Most, narejen s pomočjo 3D-tiskalnika V Španiji postavili prvi most na svetu, izdelan s pomočjo 3D-tiskalnika One Room Hotel v Pragi Žižkov televizijski stolp v Pragi skriva edinstven hotel z eno sobo Košarkarsko igrišče Playground Playground – košarkarsko igrišče kot umetniško platno · · · ·