Nohti
Utrip mesta · zdravje & lepota

Nohti so ogledalo našega zdravja. Ste se kdaj vprašali, kaj pomeni, če imate razcepljene nohte? Če so ti polni brazd in celo rumene barve? Zdrav videz naših nohtov je izredno pomemben, saj vsaka sprememba v njihovi obliki, barvi in teksturi razkriva, da našemu telesu nečesa primanjkuje, nohti pa pod laki, geli in umetnimi nohti poleg pomanjkanja vitaminov in mineralov razkrivajo celo znake slabokrvnosti, stresa in anksioznosti.

Ste vedeli, da vaši nohti razkrivajo veliko o vašem zdravju? Če opazite kakršnokoli spremembo na svojih nohtih (ženske naj si pred pregledovanjem odstranijo lak, gel oziroma umetne nohte, pod katerimi se lahko skriva marsikaj), je ta lahko med drugim posledica pomanjkanja določenih vitaminov, stresa, anksioznosti in slabokrvnosti. Če so vaši nohti, namesto da bi bili gladki, močni in rahlo rožnati, razcepljeni in polni brazd, rumeni ali modri, v nadaljevanju preverite, kaj to pomeni za vaše zdravje …

PREBERITE ŠE: Kavni dremež: kava + dremež za najboljši krepčilni spanec

Razcepljeni nohti

Razcepljeni nohti so lahko posledica težav z žlezo ščitnico, luskavice, Chronove bolezni, anemije in pomanjkanja keratina. Pomanjkanje keratina se kaže predvsem v luščenju nohtov po plasteh, samo pomanjkanje pa je največkrat posledica nepravilne (hitre) prehrane. Če se vam nohti luščijo, jejte beljakovinsko bogato hrano, pomagalo pa bo tudi uživanje rastlinskega olja in prehranskega dopolnila z vitaminom B.

Rumeni nohti

Rahlo rumeni nohti so lahko posledica dolgotrajnega nošenja rdečega oziroma kateregakoli temnega laka brez podlaka, drastično rumeni nohti pa so lahko posledica glivičnega obolenja. Pri tem rumeno barvo spremljajo še neprijeten vonj, lomljivost in drobljivost. Glivična okužba nohta zahteva pomoč zdravnika, ki lahko okužbo potrdi ter predpiše primerna zdravila in kreme proti glivicam.

Krhki nohti

Krhki nohti so posledica slabokrvnosti, lahko pa je za njihovo drobljivost krivo tudi daljše izpostavljanje vodi. Da bi bili vi in vaši nohti zdravi, v svojo prehrano vključite veliko zelene zelenjave in jajc. Poleg železa vam bo pomagal tudi biotin, ki je dober tudi za lepši videz vaših las.

Vdolbine na nohtih

Vdolbine na nohtih niso le neprijetne na pogled, ampak so tudi znak pomanjkanja določenih hranil v telesu. Včasih so le znak staranja, lahko pa so tudi znak neprimerne prehranjenosti, celo podhranjenosti in stresa.

V večini primerov bodo pomagali že uravnotežena dieta, izogibanje stresu in dobra osebna higiena. Jejte veliko zelenjave, jemljite prehranska dopolnila in poskušajte živeti čim manj stresno – vaši nohti vam bodo hvaležni!

tashiara Kako ohraniti naše možgane v super formi? Postelja Veš, zakaj postelje ne bi smel pospravljati? Kaj jesti pred spanjem? Kaj je dobro jesti pred spanjem in kaj ne Nad migreno s soljo in limono Kako najhitreje odpraviti migreno? S soljo in limono! ·