ganapathy-kumar-ve_uN9V8xqU-unsplash
V zraku · buzz buzz

Že od nastanka civilizacije so ljudje verjeli, da ima Luna močan vpliva na njihovo življenje in tako so nastale številne zgodbe, ki tudi danes razplamtijo našo domišljijo. Pa sploh veš, kako lahko Luna vpliva na tvoje življenje?

Luna ni zgolj nebesno telo, temveč ima za človeka veliko večji pomen, in to že od nastanka prvih civilizacij. Človeška bitja so z njo močno povezana saj je v preteklosti polna Luna predstavljala čas družbene dejavnosti, medtem ko je njeno zatišje predstavljajo čas, ko so ljudje ostali doma.

V moderni družbi Luna nima več takšne vloge, a je vseeno naš evolucijski, prirojeni in intuitivni sistem še vedno naklonjen temu, da sledimo njenim ciklom – energija, ki jo ta oddaja, naj bi vplivala tudi na naša čustva, pravijo strokovnjaki. V času, ko je Luna polna, naj bi bila naša čustva intenzivnejša,  z njeno pomočjo pa se jih na nek način “očistimo”, nato pa sledi obdobje spokoja. In to je povsem normalen pojav, ki kaže, da smo lahko mirni le, če se rešimo čustev, ki v nas povzročajo nemir.

Znanstveniki trdijo, da naj bi bil za vse spremembe v tem času kriv hormon melatonin, ki je pomemben pri uravnavanju cirkadianih ritmov številnih bioloških funkcij – ta naj bi nihal tekom luninih men, vendar znanstveniki še zmeraj niso uspeli dokazati, ali se te spremembe dogajajo le pod vplivom Lune ali le zaradi notranje biološke ure, ki v ljudeh že od nekdaj obstaja.

Znanstveniki so tako prepričani, da obstajajo 3+ nenavadni načini, kako lahko Luna vpliva na tvoje razpoloženje. Si že občutil njen vpliv na svoji koži?

Nagnjenost k nasilnem obnašanju

Varuhi zakona verjamemo, da lahko polna Luna sproži nasilno obnašanje. Strokovnjaki na ameriškem kazenskem pravosodju so opravili pet let dolgo raziskavo, v kateri so ugotovili, da je bilo v času polne Lune povečano število umorov in napadov.

V času polne Lune naj bi bili agresivnejši in smo nagnjeni k prepirom – temu pojavu se reče tudi Transilvanski sindrom, ki izhaja iz zgodbe o grofu Drakuli, ki se je v času polne Lune spremenil v vampirja. Ljudje naj bi čutili tudi utesnjenost.

Do tega naj bi prišlo zaradi kombinacije osebnosti, astrološke karte in polne Lune, ki imajo tako močan vpliv, da oseba ne more nadzorovati lastnega vedenja – vendar gre le za domneve, saj bi bilo treba narediti več raziskav, ki bi potrdile, da je zares kriva Luna.

Težave z nespečnostjo

Nekateri ljudje so v času polne Lune agresivni, drugi imajo težave z nespečnostjo, pravijo strokovnjaki. V raziskavi o vplivu Lune na spanje so potrdili, da so imeli udeleženci v času polne Lune težave z nespečnostjo in so bili izjemno malo časa v globoki fazi spanja. Zanimivo je, da je eksperiment trajal daljše obdobje, kar pomeni, da udeleženci niso vedeli, kdaj bo polna Luna, saj so bili v nadzorovanem okolju.

Znanstveniki pravijo, da je povezanost med nespečnostjo in Luno še zmeraj velika skrivnost, saj ne morejo ugotoviti, zakaj zares do tega pride. Ena izmed teorij je ta, da je naš biološki cikel povezan z Luninimi cikli.

Nagnjenost k samoopazovanju

V času ko je nova Luna (je le malo vidna), je energija, ki jo oddaja, zelo šibka, pravijo strokovnjaki. Ljudje pogosto poročajo, da so takrat posebej utrujeni in se držijo zase. V tem času se posvetijo raziskovanju sebe.

Če razmišljaš o spremembah v življenju, zdaj veš, kdaj boš najlažje našel odgovor, česa si želiš v življenju. Nova Luna je čas, ko si moraš zastaviti nove cilje, ker naj bi bil v prvi polovici njenega cikla najbolj motiviran in energičen.

Vpliv na ljubezensko življenje

Največji pesniki so nekoč pisali o ljubezenski Luni, ki naj bi ojačala vez med zaljubljencema, ki tako postaneta veliko bolj romantična. Strokovnjaki potrjujejo to teorijo, vendar pravijo, da ta občutek morda ne bo trajal dolgo. Ljudje smo namreč v času polne Lune veliko bolj čustveni, zato se že manjši spor lahko razvije v velik prepir.

Obstajali naj bi tudi ljubezenski rituali, ki jih lahko prakticirate v času polne Lune. V antiki in srednjem veku so ženske zapeljevale moške v skladu s fazo lunarnega cikla. Tiste ženske, ki so trpele zaradi bivše ali neuslišane ljubezni, so simbolično odvrgle fotografijo, darilo ali neko stvar, ki jih spominja na ljubljenega moškega. Na tak način naj bi odprle srce za novo ljubezen.

Noč, ko je polna Luna, naj bi bila po nekaterih verovanjih popolna za ljubljenje in osvajanje. V antiki so ženske namreč verjele, da so takrat najlepše in najprivlačnejše, zato so namenile posebno pozornost temu dnevu.


20 preprostih vsakodnevnih užitkov, ki ti bodo pomagali pri digitalnem razstrupljanju 20 preprostih vsakodnevnih užitkov, ki vam bodo pomagali pri digitalnem razstrupljanju shutterstock_1136235002 Za ta poseben kondom boste rabili 4 roke! (Video) caroline-hernandez-376320-unsplash Si v družini najstarejši, si na sredi, ali si najmlajši? Vrstni red namreč vpliva na tvojo osebnost! Dvojni standardi naše družbe skozi ilustracije Dvojni standardi naše družbe skozi ilustracije · ·