shutterstock_566707747
V zraku · odnosi

V sodobnem času tema odprtega razmerja ni več tabu, saj število ljudi, ki imajo tak življenjski slog, narašča. Ali je takšno razmerje smiselno za vaju dva, pa bosta našla v odgovorih na ta štiri vprašanja.

V zahodnjaških družbah se v zadnje čase veliko govori o odprtem razmerju ali zakonu. Za nekatere pare je že  misel na ‘deljenje’ partnerja popoln absurd, a število takšnih, ki sebe lahko predajo večjemu številu oseb hkrati in opazujejo partnerja v objemu drugih ljubimcev, narašča, predvsem v tem smislu, da se takšni ljudje ne skrivajo, saj tega ne dojemajo kot tabu, temveč kot način življenja.

Skladno življenje med dvema osebama je tradicionalni normativ naših družb, a raziskave, objavljene v Journal of Sex & Marital Therapy, so pokazale, da je eden od petih Američanov v odprtem odnosu, takšna vrsta razmerja pa je nekaj, na kar se vedno več ljudi opira.

Razklanost med poroko z eno osebo in odprtim odnosom je vprašanje, ki ima vpliv na razmerje s trenutno ljubljeno osebo, zato je smiselno najti skupne odgovore na vprašanja s svojim partnerjem, preden meja med odprtim odnosom in skokom čez plot postane nejasna. Začnita s temi štirimi vprašanja, ki so vama lahko izhodišče pri odločanju, v kakšen zakonu želita živeti ‘do konca svojih dni’.

1. Zakaj naju takšna vrsta odnosa privlači?

Če se bosta pogovarjala s svojim partnerjem o želji po odprtem zakonu, poskrbita, da to zamisel tudi podpreta z argumentom, saj zakonski svetovalci menijo, da namen odprtega odnosa ne bi smel biti namenjen reševanju neizpolnjenih potreb v primarnem odnosu. Zakaj želite to poskusiti?

Kaj vam ideja o odprtem odnosu predstavlja? Ali izhaja iz želje, da bi okrepili že močan odnos, ali pa poskušate zapolniti praznino v razmerju?

2. Kako si želiva, da je odprt odnos videti?

Vsaka večja sprememba v življenju zahteva racionalen in realen premislek in načrt, tako je tudi pri odprtem odnosu. Odgovorita si na vprašanje, kako želita, da odprt odnos deluje, saj bosta le na tak način dosegla, da bosta s partnerjem poštena drug do drugega.

Saba Harouni Lurie, družinski terapevt, svetuje, da bi morala partnerja biti iskrena drug do drugega glede lastnih pričakovanj o razmerju in ugotoviti, kako bi se spremenil njun odnos, če bi se odločila za odprt odnos. Medtem ko razmišljamo o fantazijskih scenarijih in užitku, je pomembno razmisliti tudi o drugi strani kovanca in vseh preprekah, ki jih lahko odpre odprt odnos.

3. Ali je najin odnos stabilen?

Vstopanje v odprto razmerje je razburljivo, a vaju postavi tudi pred izzive, ki lahko škodijo razmerju, če vajin odnos ni močan že na samem začetku, pravi David F. Khalili, psihoterapevt za zasebno psihiatrično zdravljenje. Če s partnerjem mislita, da vajino razmerje propada, je to trenutek, da se odpravita na terapijo in si prizadevata za krepitev odnosa, preden sploh vstopita v odprto razmerje.

4. Kako veva, da odprt odnos deluje?

Če vstopita v odprt odnos, s katerem se oba strinjata, pripravita načrt, kako bosta preverila, ali je vaš odnos še vedno močan. Vprašajta se, kako pogosto želita preverjati, kaj v razmerju počneta, pravi Lurie. Prehod v odprt odnos je lahko težak, saj pari ne vedo, ali in kdaj bodo imeli pogovore o tem, kako se počutijo, kaj delajo in ali so pripravljeni za nadaljnje spremembe.

shutterstock_533952946 5+ razlogov, zakaj je tvoja sestrična tudi tvoja najboljša prijateljica 5 načinov, kako ženski orgazem pozitivno vpliva na romantični odnos 5 načinov, kako ženski orgazem pozitivno vpliva na romantični odnos Stopnja vaše inteligentnosti je lahko razlog, zakaj ne najdete ljubezni. Stopnja vaše inteligentnosti je lahko razlog, zakaj ne najdete ljubezni tim-stief-108306-unsplash Če tvoja simpatija ne razume namigov, poskusi s temi petimi preverjenimi taktikami · · · · ·