Pri Dropboxu doma
V zraku · tehnologija

Poglejmo si, katera podjetja startup značaja sodijo v sam vrh “startup mogotcev”, vrednih več kot eno milijardo ameriških dolarjev.

Startup podjetje, ali zagonsko podjetje, ustanovijo ljudje z vizijo spremeniti svet in stvari okoli sebe. V zadnjem času se veča število tovsrtnih podjetij, ki se ukvarjajo predvsem z novimi tehnologijami, ki so trenutno v trendu – splet in mobilne aplikacije. Posamezniki, ki ustvarijo startup se obkrožijo z istomislečimi ljudmi in so pripravljeni investirati svoj čas in denar v razvoj ideje, v katero stoodstotno verjamejo. Država tovrstnim podjetjem pomaga zgolj malo in ravno zato, se zdi vse povezano s startupom kot novodobne “ameriške sanje”. Denar v tovrstna podjetja namreč vlagajo investitorji iz vsega sveta.

The Journal in Dow Jones VentureSource sledita podjetjem startup značaja, ki so vredna vsaj eno milijardo, ali kakor pravijo v ZDA, bilijon dolarjev. Spisek tovrstnih podjetij je vedno večji in celo izgublja na svoji ekskluzivnosti, saj mnogi investitorji vidijo v startupih prihodnost in zvesto vlagajo vanje.

Dandanes je v ZDA kar 30 startupov, ki so vredni več kot omenjeno miljardo, med njimi so v samem vrhu Dropbox (10 milijard $), Palantir (9 milijard $), Space X (4,8 milijarde $) in Pinterest (3,8 milijarde $). V Evropi imamo tri: Zelando (4,9 milijarde $), Spotify (4 milijarde $) in Mobileye (1,5 milijarde $). S kolikšnim “fundingom” so startupi začeli svojo uspešno pot, kateri so še v “klubu” in koliko od teh je lociranih na Kitajskem, si oglejmo na grafikonu v galeriji, oziroma tukaj.

EvropaOdpri galerijo
xxl-w6 Domači kino malo drugače 3D print Še en preboj pri 3D tiskanju Dizajnerska mizica za prenosnik Odlični Kickstarter projekti, ki bodo letos končno proizvedeni ryno-bike Ryno motor – nenevaden enoklesnik za urbane posebneže · · · · · ·