art-train-virtual-tracks-crrc-china-2
Utrip mesta · mobilno

Kitajci spet ciljajo na naziv ‘prvi na svetu’, tokrat z vlakom brez voznika ART, ki je avtobus, tramvaj in vlak v enem. Ta namreč ne vozi po tirih, ampak kar bo belih črtah na cesti.

ART pomeni Autonomous Rail Rapid Transit, njegov izdelovalec, kitajsko železniško podjetje CRRC, pa je vozilo že poimenovalo ‘pametni avtobus’. Avtonomni vlak, torej vlak brez voznika, je dolg 30 metrov in v celoti deluje na električno energijo. Z eno polnitvijo lahko prevozi tudi več kot 40 kilometrov in, kar je najbolj zanimivo, ne vozi po tirnicah, pač po belih črtah na cesti. ‘Virtualni progi’ tako sledi s pomočjo senzorjev.

PREBERITE ŠE: NAJBOLJ LUKSUZNI VLAK NA SVETU JE JAPONSKI VLAK SHIKI-SHIMA

Prvi model lahko v tri vagone sprejme 300 potnikov (prihodnji modeli naj bi sprejeli 500 potnikov). Namenjen je tistim mestom, ki si na primer ne morejo privoščiti izjemno drage podzemne železnice ali pa tramvajev. Samo za primerjavo: gradnja kilometra podzemne železnice stane tudi do 102 milijona ameriških dolarjev, medtem ko naj bi gradnja proge za ART vozilo stala okoli 2 milijona ameriških dolarjev.
Prva linija (6,5 kilometra) bo potekala v kitajskem mestu Džudžov, obratovati pa naj bi začela leta 2018.

Galerija – ART: Kitajski vlak brez voznika, ki vozi po belih črtah na cesti

ART: kitajski vlak brez voznika, ki vozi po belih črtah na cestiOdpri galerijo
giphy (37) 10 nasvetov, kako najbolje prodati svoj rabljeni avtomobil Rolls Royce: jahta Aeroboat S6 Rolls Royce: dih jemajoča jahta Aeroboat s6 1000-500-citymagazine-cover Renault Koleos, kolos med Renaulti 1000-500-citymagazine-cover Največje letalo, ki bo letelo v vesolje · · · ·