Najboljše univerze na svetu 2016
V zraku · buzz buzz

Center for World University Rankings (CWUR) je razkril najboljše univerze na svetu 2016. Na seznamu, na katerem so univerze razvrščene glede na osem objektivnih kriterijev, med drugim glede na kakovost fakultete, zaposljivost študentov in njen vpliv, sta tudi ljubljanska in mariborska univerza. Na vrhu kraljujejo ameriške univerze. To so najboljše univerze na svetu 2016.

Katere so najboljše univerze na svetu 2016? Po raziskavi raziskovalcev Centra za ocenjevanje kakovosti univerz na svetu (CWUR) je najboljša univerza na svetu 2016 univerza Harvard. Tudi preostali dve mesti na vrhu si lastita ameriški univerzi, in sicer univerza Stanford in Tehnološki inštitut Massachusettsa.

Med seznamu najboljših 1000 univerz na svetu se je znašlo 224 ameriških, 90 kitajskih, 74 japonskih in 65 britanskih univerz. Na Otoku imamo najboljše evropske univerze, na četrtem in petem mestu sta se namreč znašli univerzi Cambridge in Oxford.

Na lestvici sta tudi ljubljanska in mariborska univerza, ki na lestvici pričakovano nista tako visoko. Ljubljanska univerza se je znašla na 477. mestu, kamor je napredovala s 504. mesta, mariborska univerza pa se je zavihtela na 804. mesto, kar je šestnajst mest bolje kot leta 2015 (820. mesto). Univerza na Primorskem in Univerza v Novi Gorici se nista uvrstili na seznam.

PREBERITE ŠE: 10 najboljših internetnih tečajev svetovno priznanih univerz, ki jih lahko opravimo brezplačno

CWUR pri razvrščanju uporablja osem kriterijev, in sicer kakovost izobrazbe (izmerijo jo glede na število študentov, ki so prejeli mednarodne nagrade in priznanja; pri tem upoštevajo velikost univerze), zaposljivost študentov (izmerijo jo glede na število študentov na menedžerskih položajih; pri tem prav tako upoštevajo velikost univerze), kakovost fakultete (izmerijo jo glede na število akademikov, ki so prejeli pomembne mednarodne nagrade in priznanja). Vsak omenjeni kriterij je vreden 25 odstotkov ocene. Vsi preostali pa so vredni 5 odstotkov in so: vpliv univerze (izmerijo ga glede na število znanstvenih člankov, objavljenih v vplivnih revijah), publikacije (izmerijo jih glede na število znanstvenih člankov, objavljenih v vplivnih publikacijah), citati (te izmerijo glede na število citatov, ki so pogosto citirani), patenti (izmerijo jih glede na številno mednarodnih zahtev za registracijo patenta) in splošni vpliv (tega izmerijo glede na h-indeks univerze; gre za razmerje med številom znanstvenih objav v revijah z dejavnikom vpliva in številom citatov).

Top 10 – najboljše univerze na svetu 2016:

10. mesto: Univerza Yale (ZDA)Odpri galerijo
Odkriješ Pokemona? Najdete Pokemona? Tatuji z motivi mačk Tatuji za ljubitelje mačk: vsi, ki imate doma mačko, si morate dati to tetovirati! Očetje kot modne zvezde Fashion Dads: trendovsko navdihnjeni očetje, ki pa nimajo stila! Zvezdniški pari, ki so skupaj že celo večnost Hollywoodski zakoni, ki trajajo že desetletja