connor-limbocker-477362-unsplash
Utrip mesta · zdravje & lepota

Že stoletja so kadilci zaradi svoje slabe navade – kajenja – na udaru, saj tobak ne škoduje samo njim kot aktivnim kadilcem, ampak dokazano tudi njihovi okolici (pasivni kadilci). Številne organizacije že leta opozarjajo na katastrofalne posledice kajenja, a je misel o opustitvi te razvade v glavi lahko izvedljiva, v dejanjih pa za marsikoga niti ne.

Že trenutek, ko cigareto položite v usta, naj bi za začela ubijati vaše telo, a kašelj, oteženo dihanje in stiskanje v pljučih velikokrat niso dovolj močni razlogi, da bi opustili kajenje. Če si tega želite, a nikakor ne naredite koraka v drugo smer, vam bo ta viralni video o vplivu kajenja na pljuča morda pomagal.

Amanda Eller, medicinska sestra iz Severne Karoline, je na družbenem omrežju Facebook prikazala grafično primerjavo med zdravimi pljuči nekadilcev in uničenimi pljuči verižnih kadilcev.

Zdrava pljuča so rožnato rdeča, medtem ko so pljuča tistih, ki pokadijo škatlo cigaret na dan že 20 let, popolnoma uničena, kot da bi zgorela v ognju. Razlog za to je v tem, da je kapaciteta pljuč zmanjšana, kar pomeni, da morajo pljuča bistveno bolj delati, da bi dovajala zadostno količino kisika.

Zdrava pljuča nekadilca (rožnato rdeče barve in večja kapaciteta).

Pljuča kadilca, ki kadi že 20 let škatlo cigaret na dan (črne barve in slaba kapaciteta).

shutterstock_321033893 Ali uporaba prenosnika v naročju vpliva na vašo plodnost? duncan-shaffer-485186-unsplash Ups! To se dogaja v tvojih možganih in telesu, ko kadiš marihuano alex-sheldon-269621-unsplash 6 nasvetov, kako izbrati pravo šminko shutterstock_623804987 Najlepši ljudje so rojeni prav v tem astrološkem znamenju! · · · ·