Jagodna pita iz treh sestavin
Utrip mesta · kulinarika · recepti

Verjetno ni boljšega občutka, kot ko ugriznete v sočno jagodo. Četudi se njihova sezona ni zares začela, jih lahko ponekod na tržnici in trgovskih policah že najdete. Če ste že odkrili prodajalca z najboljšimi jagodami, si privoščite kakšno gajbico več in pripravite slastno sladico, ker vas v nadaljevanju čakajo recepti z jagodami, ob katerih se cedijo sline.

Poleg tega, da so jagode zelo okusno in priljubljeno živilo, imajo številne lastnostni, ki ne razvajajo le vaših brbončic, temveč tudi vaše telo. V Franciji tako ta sadež velja za naravni afrodiziak, ki so ga v obliki sladke juhe postregli mladoporočencema. Na drugi strani pa so Rimljani verjeli, da imajo jagode zdravilne moči – z njimi so namreč zdravili depresijo, ledvične kamne, slab zadah, povišano temperaturo …

Danes se jagode uporabljajo predvsem v hedonistične namene, zato bi bilo prav, da tudi vi preverite, kateri recepti z jagodami čakajo na vas, da jih pripravite. Preden se lotite, vam svetujemo, da jagod ne perete in režete, preden jih ne nameravate uporabljati, saj voda pospeši postopek gnitja.

1. Jagodni mousse

Sestavine:

  • 250 g jagod
  • 3 jajca
  • 2 žlici sladkorja
  • 125 ml mleka
  • 125 ml sladke smetane
  • lističi melise (za dekoracijo)

Priprava:

Jagodam odstranite peclje in jih pretlačite, da nastane jagodni pire. Ločite beljake in rumenjake ter jih s sladkorjem kremasto stepite. Nad vodno kopeljo zmesi počasi dodajajte mleko in sestavine stepajte tako dolgo, da nastane gosta masa. Odstavite zmes in v njo vmešajte jagodni pire. Pustite naj se sestavine ohladijo.

Medtem v drugi posodi stepite beljake in sladko smetano. V hladno jagodno kremo vmešajte sneg, nato še sladko smetano. Jagodni mousse prestavite v kozarce in ga ohladite v hladilniku.

2. Jagodna pita iz treh sestavin

Sestavine za pito:

  • 1 listnato testo (odtajano)
  • 450 gramov svežih jagod
  • 1 jedilna žlica sladkorja (ali nadomestila za sladkor)

Sestavine za stepeno smetano z limono:

  • 1 skodelica smetane za stepanje
  • 2 jedilni žlici sladkorja v prahu
  • lupinica in sok polovice limone

Priprava:

Pečico segrejte na 200 stopinj Celzija. Listnato testo razvaljajte in ga položite na pekač, ki ste ga obložili s peki papirjem. Jagode narežite in jih razporedite po testu (približno 2 centimetra od roba). Robove testa zavihajte rahlo čez jagode. Potresite s sladkorjem. Pecite 18 do 20 minut.

Z električnim mešalnikom stepite smetano do srednje trdote, dodajte sladkor v prahu, limonino lupinico in sok. Stepajte do konca. Pokrijte in postavite na hladno za štiri ure.

3. Jagodna torta brez peke

Sestavine:

  • 500 g jagod
  • 250 g maslenih piškotov
  • 100 g kokosovega masla
  • 4 dcl mleka
  • 1 vrečka vaniljevega pudinga
  • 50 g sladkorja
  • 30 g želatine

Priprava:

Zdrobite maslene piškote, dodajte jim stopljeno maslo in sestavini dobro premešajte. Maso obložite v okrogel pekač (premer 28 cm) in jo postavite v zamrzovalnik za četrt ure.

Medtem pripravite puding (sledite navodilom na vrečki) in ga prelijte po testu ter za dodatnih 15 minut postavite pekač na hladno.

Ta čas očistite jagode, jih prerežite in v ponvi skupaj s sladkorjem postavite na štedilnik, da se sladkor stopi. Spreštajte jih s paličnim mešalnikom in v maso dodajte želatino, da se ta zgosti. Nastalo kremo prelijte po torti in jo ponovno prestavite v zamrzovalnik.

Torta bi morala biti nared po 15 minutah, če se zdi še tekoča, pa jo pustite v zamrzovalniku še četrt ure.

4. Domača jagodna marmelada

Sestavine (za 10 oseb):

  • 1 kg jagod
  • 800–900 g sladkorja
  • 2 limoni

Priprava:

Jagode operete, jim odstranite peclje in jih stresete v skledo ter posujete s sladkorjem. Pokrijte jih in pustite stati čez noč.

Naslednji dan limoni prerežite na polovico in ju ožamite. Na kuhalnik postavite kozico z dvojnim dnom, v katero date sladkor, jagode in limonin sok. Na blagem ognju pustite, da počasi zavre. Mešajte, dokler se sladkor ne stopi, medtem pa odstranjujte peno, ki se dela na marmeladi. Njeno gostoto preverite tako, da žlico marmelade prestavite na hladen krožnik, počakate tri minute in jo odrinete s prstom. Če se naguba, marmelado že lahko odstavite z vročine in jo ohladite (10 minut) ter prestavite v segrete kozarčke in neprodušno zaprete.

Še drugi recepti z jagodami

Jagodna torta iz listnatega testa
Domača baklava z jagodami
Jagodni tiramisu
Cheescake lučke z jagodami
Jagodno bananin kruh z borovnicami
Jagodna limonada
Jagodne cimetove rolce
Jagode z vaniljevo kremo

Regrat s krompirjem in sirom Top recepti z regratom: malce drugačne, a okusne jedi Recepti s šparglji: preprosti in okusni recepti za prste obliznit Top recepti s šparglji: fit, preprosto in okusno Borovničeva pita s skuto Recept: Enostavna sočna borovničeva pita shutterstock_1014898309 Recept: okusne in hitro pripravljene jogurtove miške ·