cover-slovenski-predstavniki-evrosong
Kulturni izbor · glasba

Slovenija je kot samostojna država na tekmovanju za Pesem Evrovizije prvič nastopila leta 1993, ko so nas zastopali 1X Band in njihova “Tih deževen dan”. Do sedaj nam še ni uspelo zmagati, naša najboljša uvrstitev pa je 7. mesto. Povzeli smo vse slovenske predstavnike, ki so nas do danes zastopali na Evroviziji. Upamo, da se nam to leto nasmehne zmaga.

1993 – 1X Band, Tih deževen dan

To je bil naš prvi vstop na tekmovanju za Pesem Evrovizije, ki smo ga to leto v Millstreetu, County Corku na Irskem opravili kot samostojna država. Dosegli smo 22. mesto in leta 1994 smo bili zaradi slabega rezulata prisiljeni ostati doma.

1995 – Darja Švajge, Prisluhni mi

Leta 1995 nas je v Dublinu zastopala Darja Švajger in dosegla odlično 7. mesto, ki je tudi naša najboljša uvrstitev. Darja Švajger je edina izvajalka, ki se je tekmovanja udeležila dvakrat.

1996 – Regina, Dan najlepših sanj

Regina je s pesmijo Dan najlepših sanj v Oslu dosegla 21. mesto.

1997 – Tanja Ribič, Zbudi se

Dobri princ in princeska Tanja Ribič sta nam v Dublinu je prinesla 10. mesto.

1998 – Vili Resnik, Naj bogovi slišijo

Bogovi Vilija v Birminghamu žal niso uslišali. Zmage ni bilo, le 18. mesto.

1999 – Darja Švajger, For a Thousand Years (Še tisoč let)

Z njenim drugim nastopom na Evroviziji v Jeruzalemu nam je Darja Švajger pripela 11. mesto.

2001 – Nuša Derenda, Energy (Ne, ni res)

Za našo drugo najboljšo uvrstitev, 7. mesto, je poskrbela Nuša Derenda s pesmijo Ne, ni res, v angleški različici Energy, ki je navdušila publiko v Kopenhagnu.

2002 – Sestre, Samo ljubezen

Prva slovenska “drag queen” transvestitska skupina Sestre, so Sloveniji v Talinu prinesle 13. mesto.

2003 – Karmen Stavec, Nanana

Karmen Stavec je Sloveniji v Rigi pripela 23. mesto.

2004 – Platin, Stay forever

Duo Platin je moral za nadaljno uvrstitev nastopiti v polfinalu. A do finala v Carigradu žal ni prišlo.

PREBERITE ŠE: Evrovizija 2015 – 60 let vrhuncev tekmovanja za Pesem Evrovizije

2005 – Omar Naber, Stop

Z zmagovalno pesmijo Stop, ki jo je napisal sam, je nastopil na izboru za pesem Evrovizije v Kijevu, kjer je v polfinalu zasedel 11. mesto, kar je bilo premalo za finalni nastop.

2006 – Anžej Dežan, Mr. Nobody (Plan B)

Anžej Dežan je na EMI zmagal s pesmijo Plan B ter si tako pridobil vstopnico za Evrosong v Atenah, kjer je 18. maja zastopal Slovenijo z angleško različico pesmi Mr. Nobody. V finale se ni uvrstil.

2007 – Alenka Gotar, Cvet z juga

Alenka Gotar je s pesmijo Cvet z juga končno razbila urok in nas popeljala v finale, kjer je v Helsinkih zasedla 15. mesto.

2008 – Rebeka Dremelj, Vrag naj vzame

Rebeka Dremelj nas je zastopala na Eurosongu 2008, ki je potekal v Beogradu. Žal se ni uvrstila med deset najboljših, ki so se imeli priložnost pomeriti v finalnem tekmovanju Eurosonga.

2009 – Quartissimo feat. Marina Majerle, Love Symphony

Quartissimo so zastopali Slovenijo na Pesmi Evrovizije v Moskvi. S svojim nastopom se niso uvrstili v finale.

2010 – Ansambel Roka Žlindre in Kalamari, Narodnozabavni rock

Skupaj z Ansablom Roka Žlindre so Kalamari zastopali Slovenijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije v Oslu. Do uvrstitve v finale ni prišlo.

2011 – Maja Keuc, No One (Vanilija)

Maja Keuc je na Pesmi Evrovizije v Düsseldorfu zastopala Slovenijo v drugem polfinalu pod zaporedno številko 13, kjer se je uvrstila na 3. mesto in se kvalificirala v finalni izbor, kjer je zasedla končno 13. mesto.

2012 – Eva Boto, Verjamem

Eva Boto je širši slovenski javnosti postala znana s sodelovanjem na Misiji Evroviziji, oddaji, v kateri se je izbiralo slovenskega predstavnika za Pesem Evrovizije 2012. Že od začetka oddaje je veljala za favoritko in prišla vse do finala, kjer si je priborila vstopnico za nastop na Emi 2012. Na tej je tudi zmagala s pesmijo Verjamem, s katero je Slovenijo maja zastopala na Pesmi Evrovizije 2012 v Bakuju. V finale se ni uvrstila.

2013 – Hannah Mancini, Straight into Love

Hannah Mancini je bila interno izbrana, da zastopa Slovenijo na izboru za Pesem Evrovizije 2013 v Malmöju s skladbo »Straight Into Love«, pod katero se je podpisala tudi kot soavtorica glasbe in besedila. Uvrstitev v finalni večer ji ni uspela, v polfinalu pa je pristala na zadnjem mestu.

2014 – Tinkara Kovač, Round and Round (Spet)

Tinkara Kovač je s pesmijo Spet/Round And Round zastopala Slovenijo na tekmovanju za Pesem Evrovizije, po zmagi na slovenskem izboru EMA. V predtekmovalnem večeru se ji je uspelo uvrstiti v finalni del tekmovanja, kjer je nato zasedla predzadnje mesto.

2015 – Maraaya, Here for You

Na Emi 2015, sta se Maraaya po izboru strokovne žirije uvrstila v superfinale in tam po izboru gledalcev premagala Rudija Bučarja. Kakšna bo njena uvrstitev ne vemo, a evrovizijske stavnice ji napovedujejo preboj v finale in odlično 8. mesto med top deset.

TO GO WITH AFP PHOTO "Entertainment-Swed Evrovizija 2015 – 60 let vrhuncev tekmovanja za Pesem Evrovizije smalltokk 8. Festival Godibodi – sveža glasba na dosegu roke cover-verosong-stavnice Evrovizija 2015: Slovenija v družbi držav, ki imajo največ možnosti za zmago nero_inthemix Glasbena novost: Nero – The Thrill