Sveotvno znani Slovenci
V zraku · buzz buzz

Melania Trump je Slovenka, o kateri ta trenutek govori ves svet. Toda Slovenija klub dejstvu, da nas je samo dva milijona, premore še veliko posameznikov, ki so si s svojimi dosežki izborili svetovni sloves in Slovenijo postavili na svetovni zemljevid in to iz boljših razlogov kot zaradi plagiatorstva. Med njimi so športniki, inovatorji, pa filozof in celo glasbena skupina. Oglejte si, kdo so svetovno znani Slovenci, ki pa niso Melania Trump.

Melania Trump. Kamorkoli se obrnete, so ona, Donald Trump ali pa Pokemoni. Melania je v zadnjem obdobju Slovenijo spet postavila na svetovni zemljevid. Njen mož namreč kandidira za položaj verjetno najvplivnejšega svetovnega voditelja na svetu in seveda mediji ne morejo mimo Slovenke Melanije Knavs, danes znane kot Melania Trump, ki pa je Sloveniji s svojimi nedavnim govorom na konvenciji v Clevelandu Sloveniji bolj kot ne prinesla negativno publiciteto.

Če nam Melanie tujci morda ne zavidajo, pa Slovenija premore številne druge posameznike, ki nam jih zagotovo, saj so njihovi rezultati ali dosežki vidni in veliko vredni tudi v svetovne merilu.

PREBERITE ŠE: Sladko maščevanje ZDA Sloveniji – Slovenci si lomijo jezik ob angleščini

Gotovo sta kdaj v tujini že srečali koga, mu povedali, od kod ste, in ta vam je izstrelil ime, kot je Tina Maze, Peter Prevc, Slavoj Žižek ali Martin Strel. V nadaljevani si zato poglejte, kdo so vsi svetovno znani Slovenci, ki pa niso Melania Trump.

Svetovno znani Slovenci, ki pa niso Melania Trump:

Martin Strel – maratonski plavalec

Mnenja o Martinu Strelu so med Slovenci razdeljena. Eni ga imajo za junaka, drugi za klovna. Tujina je enotna – Martin Strel je junak! Njemu v prid govorijo tudi številke. Je namreč večkratni svetovni rekorder v plavanju na dolgih progah. Med njegove najodmevnejše dosežke sodi plavanje po toku največjih svetovnih rek – od izvira do izliva je preplaval reko Mississippi in preplaval 4000 kilometrov reke Jangcekjang. Bil je nominiran za športnega oskarja, športno nagrado laureus, in sicer v kategoriji alternativna športna oseba leta, leta 2009 pa je dobil celo svoj dokumentarni film z naslovom Big River Man (Veliki rečni mož).

Tina Maze – alpska smučarka

Tina Maze je najuspešnejša slovenska alpska smučarka vse časov. Je ena od veličastne šesterice smučark, ki so zmagale v vseh petih disciplinah, in ena od le treh, ki ji je to uspelo v eni sezoni. Lasti si tudi rekord v skupnem številu točk v svetovnem pokalu, zbranih v eni sezoni (2141). Več o Tini Maze si lahko preberete v prispevku Najbolj veličastne zmage Tine Maze.

Matevž Lenarčič – pilot, alpinist, fotograf in avanturist

Matevž Lenarčič je doslej z ultralahkim letalom trikrat obletel svet, in sicer leta 2004 in 2012 (s slovenskim letalom Pipistrel) ter leta 2016, ko je z letalom Dynamic podjetja Aerospool v okviru projekta GreenLight WorldFlight krenil s portoroškega letališča v Sečovljah. Leta 2013 je bil na pariškem izboru Flightglobal Achievement Awards v ostri konkurenci izbran za najboljšega letalca leta 2013. Premagal je celo superzvezdnika Felixa Baumgartnerja, ki je v istem ocenjevalnem obdobju navdušil s spektakularnim skokom s padalom iz vesolja.

Benka Pulko – svetovna popotnica, pisateljica in fotografinja

Benka Pulko se je sredi junija 1997 odpravila z motorjem okoli sveta in se v domovino vrnila decembra 2002. V 2000 dneh je prevozila prek 180 tisoč kilometrov in se večkrat vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov. Drži naslednje rekorde: najdaljše žensko potovanje z motorjem glede na čas potovanja, najdaljše žensko potovanje z motorjem glede na prevoženo razdaljo, prvo neprekinjeno samostojno potovanje z motorjem po vseh sedmih celinah sveta in prvo samostojno vožnjo ženske po Savdski Arabiji. Izdala je tudi številne knjige in zanje prejela številne nagrade.

Davo Krničar – alpinist in ekstremni alpski smučar

Davo Karničar ima od leta 1980 za sabo že prek tisoč alpinističnih tur. Presmučal je številne velike alpske stene, in sicer tako v Sloveniji (Triglav, Jalovec, Špik …) kot tudi v tujini (severovzhodno steno Eigerja, vzhodno steno Matterhorna …). Leta 2000 je kot prvi na svetu smučal z vrha Everesta (8848 metrov nadmorske višine), do leta 2006 pa je dodal še spust z ostalih najvišjih vrhov na vseh celinah.

Peter Florjančič – izumitelj

Starosta slovenskih izumiteljev Peter Florjančič je eden izmed najbolj znanih slovenskih izumiteljev, zagotovo pa najbolj ploden. Je edini, ki se je s tem celo življenje ukvarjal poklicno. Njegovih je okoli 400 patentov, od tega jih je ”meso postalo” 41. Med njegove največje inovacije štejemo pršilec na steklenički za parfum, okvirčke za diapozitive, plastično zadrgo, vžigalnik s prižiganjem ob strani in smučarski tobogan. Leta 1957 je izumil tudi avtomobilsko zračno blazino, ki pa je ni izpopolnil.

Peter Prevc – smučarski skakalec

Peter Prevc je postal prvi človek, ki je na smučeh preletel 250 metrov. Postal je prvi smučarski skakalec, ki je v eni sezoni pobral vse najpomembnejše lovorike in medtem zrušil številne rekorde. Tako kot Tina Maze si lasti rekord po številu točk, osvojenih v eni sezoni (2303). Več o Petru Prevcu si lahko preberete v prispevku Vse zmage Petra Prevca.

Slavoj Žižek – filozof in kulturni kritik

Slavoj Žižek, ekscentrični filozof, ima številne vzdevke. Je Elvis filozofije, akademska rock zvezda, pa najbolj kulski filozof, Marxov brat, tudi Borat filozofije in resni revolucionar in absurdni zabavljač. Za predavanja in intervjuje tega ultralevičarskega filozofa svetovne slave se tepejo priznane univerze in svetovni mediji. Tekoče govori številne jezike. Po tem, ko je leta 1989 izšel njegov prvenec v angleščini The Sublime Object of Ideology, mu je leta 1990 uspel izjemen prodor v mednarodni znanstveni sferi. Vse ostalo je zgodovina. Žižek je filozofski svet preplavil kot monsunski dež in v svoji karieri izdal pravo kolonijo knjig.

Laibach – glasbena skupina

Avantgardna glasbena skupina Laibach je nastala že davnega leta 1980 in sodi v umetniški kolektiv Neue Slowenische Kunst (NSK). Pozornost vzbuja predvsem s provokativnim spominjanjem na totalitarne režime in je bolj poznana ter priznana na mednarodni sceni kot pa pri nas. Je prva tuja glasbena skupina, ki je nastopila v hermetično zaprti Severni Koreji. Do danes je skupina oddelala že prek 800 koncertov po celem svetu in prodala čez milijon plošč. Mednarodno so se Laibach uveljavili z lastnimi interpretacijami pesmi skupin, kot so Queen, The Beatles in The Rolling Stones. S svojimi albumi pogosto komentirajo aktualne politične dogodke. Razkrivajo temne plati človeštva, posredno ali neposredno, in to prek glasbe, retorike in tudi vizualno.

Temperaturni redkordi - zabeležili najvišjo temperaturo v zgodovini Temperaturni rekordi: zabeležili najbolj vroč dan v zgodovini meritev. Kje je Slovenija? Samsung Rio 2016 Himna Rio 2016: Samsung nas s himno vseh himn ogreva pred začetkom olimpijskih iger Pokemon Go norijo so izkoristili tudi posamezniki. Tako na domiseln način podjetni posamezniki služijo na račun norije Pokemon GO Slovenci ne znajo dobro angleško. Sladko maščevanje ZDA Sloveniji – Slovenci si lomijo jezik ob angleščini · · · ·