Florence Foster Jenkins Meryl Streep
V zraku · buzz buzz

Človeška radovednost ponavadi želi, da vse stvari, ki se bodo zgodile v bližnji prihodnosti, zvemo vnaprej. Negotovost resda ne dopušča, da se lahko pripravimo na različne okoliščine, je pa zato za nas zelo koristna.

Nova raziskava, ki so jo izpeljali na ameriški univerzi Yale, je bila objavljena v reviji Neuron. Dokazala je, da situacije izven naše cone udobja pomagajo iz naših možganov izvleči maksimum. Če med svojim delom nismo pod določenim pritiskom, naši možgani namreč nehajo izkoriščati sposobnost učenja.

Znanstveniki so tekom eksperimenta skupino opic naučili zadevati tarče v zameno za okusen sok. Ko so opice vnaprej vedele, za katerimi tarčami se skriva osvežitev, so bile uspešne v kar 80 % primerov. Ko so raziskovalci vsakič znova premešali tarče, se je pogostost uspešnih zadetkov vseskozi spreminjala.

Ekipa nevroznanstvenikov je pod drobnogled vzela možgansko aktivnost pri opicah. Ugotovila je, da so v prvem primeru deli možganov, povezani z učenjem, tako rekoč nehali delovati. Do povsem nasprotnega pojava je prišlo v drugem primeru, ko se je možganska aktivnost občutno povečala.

Izsledki so po svoje logični. Ko ljudje ugotovimo, kakšno vedenje je v določenem okolju najbolj primerno, učenju velikokrat nehamo posvečati čas.

Stabilnost v življenju torej ni ravno koristna. Na številnih področjih, kot je denimo službena kariera, moramo neprestano pridobivati nova znanja. Če želimo doseči večji uspeh, moramo izstopiti iz cone udobja in se spopasti z novimi izzivi.

Kako v življenje vnesti določeno mero negotovosti?

Delovanje svojih možganov lahko vzpodbudite z različnimi aktivnostmi. Predlagamo vam, da preizkusite naslednje pristope:

  • Med potovanjem v tujino se boste seznanili z novimi kraji, kulturami in ljudmi.
  • Če želite spremeniti dnevno rutino, vam ni potrebno storiti nič posebnega. Dobrodošla bo vsaka aktivnost, ki je pred tem niste opravljali.
  • V kolikor se odločite, da začnete delati na novem projektu, je uspeh zagotovljen. Tudi če vam naloge ne uspe opraviti tako, kot ste si zadali, se boste iz napak naučili veliko.
  • Pogovor z ljudmi, s katerimi se v mnogih stvareh ne strinjate, bo okrepil empatijo in razširil obzorja.
Največje skrivnosti o Francetu Prešernu, ki jih ne poznate. Največje skrivnosti o Francetu Prešernu, ki jih ne poznate shutterstock_503419588 V teh 9 primerih kreditne kartice nikoli ne smemo uporabiti! Valentinovo: smešna razlika med našimi pričakovanji in resničnostjo Valentinovo: smešna razlika med našimi pričakovanji in resničnostjo shutterstock_316382687 Sanjska služba: išče se oseba, ki bi potovala po svetu in prejemala mastno plačilo ·