fbpx

Električni avtomobili in zima – kaj morate vedeti?

Foto: envato elements
Zadnjič posodobljeno: :

Prihaja zima in z njim določene specifike značilne za električne avtomobile. Preverili smo, kako se lahko izognemo določenim nevšečnostim!

Hladno vreme lahko drastično zmanjša zmogljivost baterije v električnih avtomobilih. Test norveškega avtomobilskega kluba NAF kaže, da se doseg pozimi zmanjša za do tretjino. Kaj lahko storite glede tega? Zbrali smo nekaj nasvetov s katerimi boste podaljšali doseg vašega avtomobila.

Predgretje avtomobila

Če je mrzlo, električni avtomobil pred zagonom ogrejte, če je mogoče, s predklimo. Potem energija zanj prihaja iz domačega električnega omrežja namesto iz baterije.

Foto: envato elements

Ciljano gretje avtomobila

Najbolje je, da ogrevate natančno: namesto da bi porabili veliko energije za ogrevanje celotne notranjosti, je bolje, da vklopite ogrevanje sedežev in volana. Potem je toplota tam, kjer je potrebna. Poleg tega gretje zraka porabi veliko več električne energije kot gretje sedežev in volana. Če želite odstraniti led z oken, namesto prezračevanja vključite ogrevanje oken. S tem prihranimo elektriko. In če uporabljate klimatsko napravo, izberite funkcijo kroženja zraka. V nasprotnem primeru se hladen zrak dovaja od zunaj – in se segreva z veliko energije. Ter uporabite funkcijo ogrevanja le dela kabine v kolikor je le ta na razpolago.

Toplotna črpalka

Veliko električnih avtomobilov ima tudi toplotno črpalko. Preostalo toploto iz okolja naredi uporabno za ogrevanje in je tako učinkovitejši sistem od zračnega ogrevanja. Zlasti pri dražjih modelih je toplotna črpalka del serijske opreme ali pa jo je mogoče naročiti že za okoli 1000 evrov. Vendar je ni mogoče naknadno vgraditi. Pri nakupu avtomobila morate biti pozorni nato, da ima avto toplotno črpalko.

Uporabite “Eko način”

Številni električni avtomobili imajo poleg športnih voznih programov tudi “eko način”. Pri speljevanju in pospeševanju duši moč. S tem se zmanjša poraba in poveča doseg. Poleg tega način “One Pedal” poveča komponento rekuperacije (rekuperacija zavorne energije). In seveda ne le pozimi: vožnja s predvidevanjem ne samo izboljša varnost, ampak tudi poveča doseg.

Polnjenje takoj po vožnji

Pozimi je najbolje, da baterijo napolnite takoj, ko pridete: takrat je še topla in se polni bolj nežno in hitreje. Če avto miruje več kot dvanajst ur, mora biti raven njegove baterije med 40 in 80 odstotki. Če želite na hitri polnilnici izkoristiti polno moč, potrebujete določeno temperaturo baterije, kar pomeni, da jo je potrebno predogreti. Vendar vsak električni avtomobil nima te funkcije.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.