自然な方法で健康を維持したいですか?何を食べようか迷っていますか?あなたの健康に貢献できる食べ物は何ですか?もしそうなら、あなたは正しい場所に来ています。以下では、これらが最も健康的な食品である理由を説明します。
Zdrava živila so tista, ki vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, beljakovin, vlaknin in drugih esencialnih hranil, kakor tudi koristne rastlinske snovi, kot so antioksidanti in zdrave maščobe.
Redno uživajte čim več živil s tega seznama!
1. Limona
Zakaj je zdrava: Ena limona vsebuje več od priporočenega dnevnega odmerka vitamina C, ki pomaga telesu v boju proti vnetju, krepi kosti in vzdržuje zdravo raven holesterola. Citrusni flavonoidi v limoni lahko preprečijo razvoj rakavih celic.
ヒント: v skodelico zelenega čaja dodajte rezino limone. Ena študija je dokazala, da citrusi v telesu pomagajo absorbirati antioksidante iz zelenega čaja za kar 80 odstotkov!
2. Brokoli
Zakaj je zdrav: Majhna porcija brokolija vsebuje več kot zahtevani dnevni vnos vitamina K – ki je izjemno pomemben za izgradnjo in ohranjanje kosti. Enaka količina brokolija lahko prepreči razvoj različnih malignih bolezni.
ヒント: Pripravite jih sveže, tako bodo obdržali do 90 odstotkov vitamina C. Če jih kuhate v veliko vode, se ga bo izgubilo več kot polovica.
3. Čokolada
Zakaj je zdrava: Samo nekaj kock čokolade na dan lahko zniža visok krvni tlak. Kakav v prahu je bogat s flavonoidi, antioksidantom, ki znižuje holesterol.
ヒント: Nekaj kock temne čokolade vsebuje 53,5 miligramov flavonoidov, mleko pa le 14.
4. Sladek krompir
Zakaj je zdrav: Sladek krompir vsebuje 66 mikrogramov folne kisline (skupine vitamina B), ki je nujna za razvoj in rast otroka. Je poln vitamina A, ki je odgovoren za krepitev imunosti.
ヒント: Pustite, da se krompir ohladi, preden ga jeste. Raziskave kažejo, da lahko na ta način izgubite odvečne kilograme.
5. Losos
Zakaj je zdrav: Je odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo lajšati depresijo, tveganje za bolezni srca in raka.
ヒント: Redno uživanje lososa zmanjša tveganje za degeneracijo rumene pege, ki se pojavi v poznejšem življenju in lahko povzroči izgubo vida.
6. Orehi
Zakaj so zdravi: Vsebujejo največ omega-3 maščobnih kislin, ki znižujejo holesterol, izboljšujejo razpoloženje in se borijo proti razvoju malignih bolezni.
ヒント: po večerji pojejte nekaj orehov – orehov melatonin zagotavlja dober spanec.
7. Avokado
Zakaj je zdrav: Po nekaterih študijah znižuje holesterol za kar 22 odstotkov. Avokado vsebuje tudi velike količine kalija, ki pomaga zniževati krvni tlak.
ヒント: Dodajte ga solati in telesu bo pomagal absorbirati hranila iz drugih živil.
8. Česen
Zakaj je zdrav: Odličen je v boju proti različnim boleznim in lahko prepreči razvoj številnih bakterij, kot je E. coli.
ヒント: Pazite, kako ga med kuhanjem predelate – prekuhan česen izgubi veliko hranilnih snovi.
9. ほうれん草
Zakaj je zdrava: Največja korist špinače je količina vitaminov in mineralov: je bogat vir folne kisline, vitaminov A, B, C, E, železa, mangana in kalija.
ヒント: Pogosto uživanje špinače bo izboljšalo kakovost las, kože in nohtov, saj vitamin B kompleks prispeva k njihovi lepoti.
10. Stročnice
Zakaj so zdrave: Če jih jeste štirikrat na teden, lahko zmanjšate tveganje za srčne bolezni za 22 odstotkov, ista navada pa lahko zmanjša tveganje za nastanek raka na dojki.
ヒント: Temnejše kot so stročnice, več antioksidantov vsebujejo. Ena študija je pokazala, da ima temni fižol 40 odstotkov več antioksidantov kot druge vrste fižola.