fbpx

Kako se žensko telo spremeni po porodu?

Foto: Chayene Rafaela / Unsplash
Zadnjič posodobljeno: :

Nosečnost in materinstvo je nekaj, o čemer se nenehno govori, medtem ko se veliko manj pozornosti namenja temu, kaj vse preživi žensko telo v tako ranljivem obdobju.

Nekatera telesa prestanejo manjše spremembe, druga v poporodnem obdobju doživijo večje spremembe. In vsaka od teh sprememb je povsem normalna in naravna za telo, ki je ustvarilo novo življenje. Toda tukaj ne bi smeli govoriti le o telesnih spremembah, ampak tudi o duševnih in čustvenih. Vaše telo se spreminja, spreminjate se vi in ​​marsikaj morate preživeti, da boste rodili malo bitje.

To je nekaj najpogostejših sprememb, ki se zgodijo v telesu mamicam.

Redčenje las

Mnoge ženske imajo težave s tankimi lasmi, potem ko so postale mame. Zaradi nenadnih hormonskih sprememb pogosto pride do izpadanja las, pomanjkanja volumna in las imajo praviloma bistveno nižjo kakovost kot pred porodom ali nosečnostjo.

Dobra novica je, da ne boste imeli tankih las za vedno in si bodo sčasoma opomogli. Hormoni potrebujejo čas za uravnavanje, obdobje tankih las pa običajno traja do šest mesecev.

Žensko telo se spreminja. Foto: Freestocks / Unsplash

Prav tako boste pripomogli k hitrejšemu okrevanju, če boste v svojo prehrano vključili živila, ki so bogata z vitaminom B.. Lahko si daste B komplex tudi v šampon, saj krepi lase in spodbuja njihovo rast.

Mozolji

Povsem možno je, da boste imeli mozolje med nosečnostjo in po nosečnosti, čeprav jih že od pubertete niste imeli v takšni količini. Kar 15 % žensk, ki so šele postale mame, opazi, da se na njihovi koži pojavijo mozolji in akne. To je zaradi hormonskega neravnovesja povsem normalno.

Poudarjamo, da se z mozolji ne borite na enak način kot pred gnilobo, pri tem pa mislimo predvsem na retinol in salicilno kislino, ki ju med dojenjem ne smete uporabljati. Namesto tega uporabite vitamin C, ki bo izenačil polt, benzoil peroksid in glikolne kisline.

Strije

V nosečnosti so strije skoraj neizogibne. Da jih preprečite, lahko nanesete kreme proti strijam – nekaterim bo to čim bolj zmanjšalo njihov videz, drugim ne bo nič pomagalo. Obstajajo tudi ženske, katerih koža je tako raztegljiva, da strij sploh ne bo. In vse našteto je v redu.

Lepotna industrija nas je prepričala, da so strije grde, a so povsem normalne in povedo, kaj je prestalo vaše telo. Če imate strije na trebuhu, stegnih, zadnjici, prsih, ki so nastale zaradi nosečnosti, jih ne skrivajte in se zaradi tega slabo počutite.

Lepa si, ne glede na vse spremembe v telesu. Foto: Jonathan Borba / Unsplash

Resnica je, da je vaše telo zdaj drugačno, kako ne bi bilo, ko je šlo skozi toliko sprememb. Ampak to je vaše telo, lepo je in si zasluži biti ljubljeno.

Suha koža

Suha koža je še ena pogosta sprememba pri porodu, ravno zaradi nenadne spremembe hormonov in padca estrogena. Vaša koža si bo sčasoma opomogla, vi pa ji lahko pomagate z dodatno hidracijo. To torej pomeni uporabo vlažilnih krem ​​in mastnih krem, ki bodo zaklenile vlago v koži.

Lahko se pojavi tudi luščenje kože, pordelost in draženje. Pijte več vode, da si telo opomore.

Ponovno poudarjamo, da so vse te spremembe normalne in da je povsem v redu, da se v tem obdobju ne počutite dobro v svojem telesu. Dajte si čas, saj je zdaj otrok vaša prioriteta. Najpomembnejše je, da dovolj počivate, sprejmete vso pomoč, ki vam je na voljo.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!