fbpx

Kam ta vikend? #22

Ni ga čez vikend, pa pika. Naj bo teden še tako zanimiv, sproščen in aktiven, vselej zmanjka časa še za nekaj več – za branje knjige v deževne popoldnevu, kolesarjenje pod soncem ali kulturčkanje na prostem. Zato pa ga ni čez vikend. Pika.

Petek

Nadvse radi imamo nekoliko posebne dogodke, take, ki razvedrijo in tudi nekaj naučijo. Po šolskih obveznostih, maturi ali službi lahko možganom privoščimo posebno učno nego in se odpravimo na Bled, kamor za grajsko obzidje znova prihajajo pogumni vitezi, mične gospodiče, plemstvo, meščanstvo, trgovci in rokodelci ter tako na zabaven način ponovimo zgodovinsko preteklost. Blejski grad z okolico se bo namreč za nekaj dni preselil nazaj v srednji vek, zato se bomo potepali med stojnicami srednjeveške tržnice ali se z otroki zavrteli na srednjeveškem vrtiljaku.

Za prijeten petkov večer pa priporočamo nadaljevanje zgodbe Druge godbe, ki letos praznuje 30 let. Odlična koncerta v Kinu Šiška napovedujeta eksotični glasbeni imeni, Mulatu Astatke iz Etiopije in Bombino iz Nigerije, izjemni Wang Li bo nastopil v Menzi pri Koritu na Metelkovi, kjer bo v Gali Hali kraljeval Akua Naru, v Channel Zeru Jambinai, v Klubu Gromka pa se obeta DJ night in collaboration with Bass Culture.

Sobota

Druga godba se nadaljuje tudi v soboto, in sicer svoj program ob 13. uri začenja v Cankarjevem domu s koncertom turškega kvarteta Rubato, medtem ko se bo ob 15. uri z gosti predstavil eden največjih bendov v Makedoniji, Foltin. Na vroč godbeni večer pa pozneje v Križanke vabijo Magnifico & The Serbian Army Orchestra ter Jimmy Barka Experience v Channel Zero.

Vsekakor si dan lahko popestrimo drugače. Že v jutranjih urah lahko raziskujemo stojničke umetniškega festivala ARTish, ki se vrača pod modro nebo v center Ljubljane, in popoldan z Žabico Ljubo preživimo zabavni družinski dan na kolesih.

Artish
Artish

Nedelja

Aktivne nedelje postajajo že stalnica, če ne že naša tradicija. Šalo na stran, nedeljski plan je naslednji: prebudimo se v prekrasno sončno jutro, si v miru na vrtu ali na balkonu privoščimo dišečo kavo, poklepetamo ali kaj kratkega in zanimivega preberemo, potem pa imamo na izbiro novodobni maraton – Legionar, kjer se v Mostecu v Ljubljani ob 11. uri pomerimo na nekaj kilometrov dolgi progi, posejani z različnimi ovirami, ali 5. Kotvin pohod na Lovrenška jezera, ki ga ob 9. uri začnemo na parkirišču pri kulturnem domu v Lovrencu na Pohorju.

Se pa na prvi junijski dan v Slovenskem narodnem gledališču Drama Ljubljana začenja tudi Drama festival, ki bo v enem tednu postregel z devetimi vznemirljivimi predstavami, devetimi zgodbami, s pogovori z ustvarjalci , z debatami o poteh gledališča, druženjem in s plesom. Kar dober načrt, mar ne?

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.