fbpx

조리법: 가볍고 간단하며 건강한 봄 요리 3가지

봄에는 항산화제, 비타민, 미네랄이 풍부한 신선하고 가벼운 음식을 좋아합니다. 규칙적인 신체활동과 건강하고 균형잡힌 식사로 봄철 피로를 풀어주는 에너지 섭취에 신경쓰세요. 건강한 생활 방식은 여름 야외 활동을 위해 몸을 준비하게 하며 면역 체계에도 큰 타격을 줍니다.

Se vam zdi, da se obroki na vašem jedilniku ponavljajo in da nimate več idej, kaj še lahko skuhate? Za vas smo izbrali tri lahke recepte, ki jih je ustvaril kulinarični vplivnež Sašo Šketa.

Recept: Lečina enolončnica s sladkim krompirjem

Lečina enolončnica s sladkim krompirjem (foto: Sašo Šketa)
Ni boljšega od dobro začinjene zelenjavne enolončnice, ki jo lahko pripravite na zalogo in shranite v zamrzovalnik. Ta veganska enolončnica bo navdušila tako prekaljene veganske kuharje kot tudi vsejedce, ki si želijo premora od mesnih jedi. Juho si lahko pripravite za kosilo med tednom, saj je zaradi leče, sladkega krompirja in korenja dovolj nasitna. Vsebuje vitamina A in C, kurkuma pa poskrbi za protivnetno in antioksidativno delovanje. Priprava je hitra in preprosta, pa tudi pomivanja je – kot že ime enolončnica pove – malo.

Recept: Losos s kremnim porom in krompirjem

Pečen losos s kremnim porom in krompirjem (foto: Sašo Šketa)
To slastno zdravo kosilo s hrustljavim začinjenim krompirjem, sočnim lososom in porom vas bo zagotovo navdušilo. Lososov file je odličen vir beljakovin, bogat pa je tudi z Omega-3 maščobnimi kislinami, ki nižajo holesterol in pomagajo zmanjšati tveganja za nastanek srčno-žilnih bolezni. V ribi je prisoten tudi vitamin B12, ki bo poskrbel za zdrave lase in nohte ter uravnovešen prebavni sistem. Krompir pred peko delno skuhamo v vodi, zaradi česar bo hitreje pečen in bolj hrustljav. Por, kapre in limona bodo obroku dodali svežino in izjemen okus. Kosilo za prste oblizniti!

Recept: Posset – Limonina krema

Poset limonina krema (foto: Sašo Šketa)
Limonina krema posset izhaja iz Anglije, kjer so jo v preteklosti pripravljali iz mleka, skisanega z vinom ali pivom, napitek pa so začinili s cimetom in muškatnim oreščkom. Sladico, ki se odlično poda k svežim gozdnim sadežem, pripravimo iz samo treh sestavin: smetane, limoninega soka in sladkorja. Po nekaj urah v hladilniku bo svilnata krema gotova. Postrežete jo lahko v kozarcih s svežim sezonskim sadjem, kot so borovnice, maline, jagode in breskve, ali pa se odločite za bolj eksotična ananas in mango. Posset je popolna osvežilna sladica za tople dni, odlična pa je tudi, kadar imamo goste, saj jo lahko pripravimo en dan vnaprej.

Kulinarični vplivnež Sašo Šketa na svojih spletnih straneh sketa.si 그리고 presno.si že več kot dvanajst let beleži okusne, preproste in preverjene recepte za pripravo obrokov, prepoznaven pa je postal po udeležbi v resničnostnem šovu MasterChef Slovenija leta 2017. Sašo Šketa je izdal že 4 kuharske knjige – samo lani sta izšli najbolj prizemljena veganska kuharica Repa in krompir in knjiga enostavnih receptov za vsak dan Dobra hitra hrana.
Sašo, po izobrazbi oblikovalec, skupaj z ženo Nežo v lastnem kulinaričnem studiu ustvarja spletne kuharske oddaje, ki tedensko dosežejo več kot 20.000 ogledov. V zadnjih letih je ekipa Sketa MEDIA izjemno dejavna tudi na področju razvoja receptov (t. i. recipe development). Pri tem uspešno sodelujejo z različnimi mednarodnimi podjetji, za katera v kuharskem studiu fotografirajo in stilirajo jedi ter pripravljajo video vsebine.
Pri svojem delu se trudi, da bi bilo zavržene hrane čim manj, zato jo z veseljem deli s prijatelji in sosedi. V projektu #FRIFOOD pa presežke hrane deli tudi s svojimi sledilci na družbenem omrežju Instagram. Letos Sašo načrtuje selitev studia na novo lokacijo, jeseni pa nam obljublja izid nove kuharske knjige z recepti za kosila.

2004년부터 당신과 함께

연도부터 2004 우리는 도시 트렌드를 연구하고 열정으로 영감을 주는 최신 라이프스타일, 여행, 스타일 및 제품에 대해 매일 팔로워 커뮤니티에 알립니다. 2023년부터 글로벌 주요 언어로 콘텐츠를 제공합니다.