자연적인 방법으로 건강을 유지하고 싶나요? 무엇을 먹을지 궁금하신가요? 당신의 웰빙에 기여할 수 있는 음식은 무엇입니까? 그렇다면 제대로 찾아오셨습니다. 아래에서 이것이 왜 가장 건강에 좋은 음식인지 알아보실 수 있습니다.
Zdrava živila so tista, ki vsebujejo veliko vitaminov, mineralov, beljakovin, vlaknin in drugih esencialnih hranil, kakor tudi koristne rastlinske snovi, kot so antioksidanti in zdrave maščobe.
Redno uživajte čim več živil s tega seznama!
1. Limona
Zakaj je zdrava: Ena limona vsebuje več od priporočenega dnevnega odmerka vitamina C, ki pomaga telesu v boju proti vnetju, krepi kosti in vzdržuje zdravo raven holesterola. Citrusni flavonoidi v limoni lahko preprečijo razvoj rakavih celic.
팁: v skodelico zelenega čaja dodajte rezino limone. Ena študija je dokazala, da citrusi v telesu pomagajo absorbirati antioksidante iz zelenega čaja za kar 80 odstotkov!
2. Brokoli
Zakaj je zdrav: Majhna porcija brokolija vsebuje več kot zahtevani dnevni vnos vitamina K – ki je izjemno pomemben za izgradnjo in ohranjanje kosti. Enaka količina brokolija lahko prepreči razvoj različnih malignih bolezni.
팁: Pripravite jih sveže, tako bodo obdržali do 90 odstotkov vitamina C. Če jih kuhate v veliko vode, se ga bo izgubilo več kot polovica.
3. Čokolada
Zakaj je zdrava: Samo nekaj kock čokolade na dan lahko zniža visok krvni tlak. Kakav v prahu je bogat s flavonoidi, antioksidantom, ki znižuje holesterol.
팁: Nekaj kock temne čokolade vsebuje 53,5 miligramov flavonoidov, mleko pa le 14.
4. Sladek krompir
Zakaj je zdrav: Sladek krompir vsebuje 66 mikrogramov folne kisline (skupine vitamina B), ki je nujna za razvoj in rast otroka. Je poln vitamina A, ki je odgovoren za krepitev imunosti.
팁: Pustite, da se krompir ohladi, preden ga jeste. Raziskave kažejo, da lahko na ta način izgubite odvečne kilograme.
5. Losos
Zakaj je zdrav: Je odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo lajšati depresijo, tveganje za bolezni srca in raka.
팁: Redno uživanje lososa zmanjša tveganje za degeneracijo rumene pege, ki se pojavi v poznejšem življenju in lahko povzroči izgubo vida.
6. Orehi
Zakaj so zdravi: Vsebujejo največ omega-3 maščobnih kislin, ki znižujejo holesterol, izboljšujejo razpoloženje in se borijo proti razvoju malignih bolezni.
팁: po večerji pojejte nekaj orehov – orehov melatonin zagotavlja dober spanec.
7. Avokado
Zakaj je zdrav: Po nekaterih študijah znižuje holesterol za kar 22 odstotkov. Avokado vsebuje tudi velike količine kalija, ki pomaga zniževati krvni tlak.
팁: Dodajte ga solati in telesu bo pomagal absorbirati hranila iz drugih živil.
8. Česen
Zakaj je zdrav: Odličen je v boju proti različnim boleznim in lahko prepreči razvoj številnih bakterij, kot je E. coli.
팁: Pazite, kako ga med kuhanjem predelate – prekuhan česen izgubi veliko hranilnih snovi.
9. 시금치
Zakaj je zdrava: Največja korist špinače je količina vitaminov in mineralov: je bogat vir folne kisline, vitaminov A, B, C, E, železa, mangana in kalija.
팁: Pogosto uživanje špinače bo izboljšalo kakovost las, kože in nohtov, saj vitamin B kompleks prispeva k njihovi lepoti.
10. Stročnice
Zakaj so zdrave: Če jih jeste štirikrat na teden, lahko zmanjšate tveganje za srčne bolezni za 22 odstotkov, ista navada pa lahko zmanjša tveganje za nastanek raka na dojki.
팁: Temnejše kot so stročnice, več antioksidantov vsebujejo. Ena študija je pokazala, da ima temni fižol 40 odstotkov več antioksidantov kot druge vrste fižola.