fbpx

Mastercard in Planica sodelujeta pri zmanjševanju emisij CO2 s SharePlanica.si

shareplanica.si
Foto: https://shareplanica.si/

Svetovni pokal v smučarskih skokih (FIS) je ena najbolj množičnih in prepoznavnih športnih prireditev v Sloveniji. Vendar povečan promet, ki ga ustvari vsako leto, obremenjuje okolje, kar se pogosto spregleda. Mastercard je v sodelovanju s Planico v okviru projekta SharePlanica.si zasnoval platformo za souporabo avtomobilov SharePlanica.si, da bi zmanjšal količino izpustov CO2 pri osebnem prevozu. Poleg tega bo Mastercard obnovil gozdove s projektom Priceless Planet Coalition, da bi dodatno zmanjšal emisije CO2 osebnega prevoza udeležencev.

Slovenija sicer velja za zeleno državo, vendar promet pomembno prispeva k izpustom toplogrednih plinov, saj ustvari 53 % vseh izpustov. Slovenija ima v primerjavi z drugimi evropskimi državami za 9 % večji delež emisij od povprečja. Slovenija je po številu osebnih vozil glede na število prebivalcev tretja največja onesnaževalka v EU. Prometna gneča okoli Planice med finalom FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih ni neprijetna le za voznike in organizatorje; dodatno obremenjuje tudi Planico in slovensko okolje.

Foto: Mastercard

Deli si prevoz v Planico

Mastercard in Planica sta si na finalu FIS svetovnega pokala v smučarskih skokih 2023 zadala pomemben cilj zmanjšati CO2-odtis osebnega prevoza obiskovalcev. Razvili so rešitev SharePlanica.si s sloganom projekta Delimo PlaniCO2. Gre za platformo za souporabo avtomobilov, kjer lahko obiskovalci Planice delijo svoje prevoze ali se pridružijo objavljenim prevozom. Poleg tega bo Mastercard s projektom Priceless Planet Coalition poskrbel za obnovo gozdov, ki absorbirajo CO2 in zmanjšujejo ogljične odtise.

Aleš Petejan, direktor trženja Mastercard Slovenija, je povedal:

Obnova gozdov v okviru projekta Priceless Planet Coalition ni le obljuba, temveč aktivna zaveza Mastercarda, ki se zaveda, da je pot do učinkovitega zmanjševanja CO2, ki jo oba posamezniki in podjetja morajo potovati, je še dolga, a štejejo tudi in predvsem majhni koraki vseh.

Po podatkih Centra za energetsko učinkovitost Instituta Jožef Stefan ustvari en sam prevoz iz Ljubljane v Planico in nazaj enako količino izpustov CO2 kot uporaba 7 W LED sijalke do 531 dni, klasične 40 W sijalke pa do 93 dni ali neprekinjeno polnjenje mobilnega telefona do 372 dni. Ti primeri kažejo, kako velik vpliv ima osebni prevoz na okolje.

Foto: Mastercard

Z uporabo platforme SharePlanica.si lahko obiskovalci Planice bistveno zmanjšajo svoj ogljični odtis. Projektu so se pridružili že številni znani obrazi, med njimi Jernej Damjan, Jurij Tepeš, Miha Deželak, Katka Bogataj, Urška Ahac, Uroš Bitenac, Jan Filip Jordan Frangeš in Lucija Odar iz 1000 ur zunaj.

SharePlanica.si je enostaven za uporabo za vse, ki želijo sodelovati. Če imate avto, objavite svoj prevoz na SharePlanica.si in ga delite z ostalimi ljubitelji smučarskih skokov. Če nimate avtomobila, poiščite prevoz in se jim pridružite. Ne glede na vaš scenarij vsak skupni prevoz pomaga zmanjšati emisije ogljika in pomembno vpliva na okolje.

Skratka, projekt SharePlanica.si Mastercarda in Planice je inovativna rešitev za zmanjšanje emisij ogljika, ki nastanejo pri osebnem prevozu. Z obnovo gozdov in zagotavljanjem platforme za souporabo avtomobilov Mastercard in Planica delata majhne, a pomembne korake k zmanjševanju ogljičnega odtisa enega najbolj priljubljenih slovenskih dogodkov.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.