Elsker du kefir? Hvordan kunne du ikke, når det er så nyttig for organismen vår? Kefir, som betyr velvære på tyrkisk, har mange gunstige effekter på kroppen, som det fremgår av en rekke studier. Det er en eldgammel fermentert mat rik på enzymer, som har mange gunstige mikroorganismer for kroppen og skal gi større motstand og øke energien. Å lage hjemmelaget kefir er ganske enkelt, og du trenger bare to ingredienser.
Kefir je lahko odličen zajtrk ali malica. Primeren je tudi za tiste, ki imate intoleranco na laktozo in si želite okusen polnomasten jogurt. Podobno kot jogurt ima kiselkast in osvežilen okus, a v nasprotju z njim poleg probiotičnih bakterij vsebuje tudi kvasovke.
LES MER: Kefirko - en slovensk beholder for å tilberede hjemmelaget kefir på Kickstarter
Ne manjka mu proteinov, kalcija, magnezija, fosforja, ravno tako ne vitaminov A, B, C in K. Po številnih študijah sodeč, obnavlja črevesno floro, povečuje odpornost, preprečuje okužbe in daje energijo.
Recept za domači kefir:
Sestavine za domači kefir (4 osebe):
- 1 žlica kefirjevih zrn
- 1 liter melk
Postopek priprave domačega kefirja:
Zrna položimo v steklen vrč s pokrovom in jih prelijemo z mlekom. Pustimo, da na sobni temperaturi (okoli 22 stopinj Celzija) stoji od 12 do 24 ur. Med postopkom fermentacije vrč večkrat pretresite, da preprečite razrast kvasovk. Če se pojavijo, jih odstranite in znova pretresite. V primeru preveč kvasovk kefir namreč ni užiten. Vsakič, ko kefir pretresete, dvignite pokrov, da se izloči ogljikov dioksid. Kefir je pripravljen, ko se kefirjeva zrna strdijo na vrhu vrča. Tekočino precedimo, da jih odstranimo. Okus kefirja lahko oplemenitite z žlico vanilje ali mu primešate sadje. Pa dober tek!
Hvis du leter etter kefir korn, si lahko pomagate s to spletno stranjo: kefirhood.com