fbpx

Ne dovolite, da hodijo po vas: 9 načinov, kako se postaviti zase v vsaki situaciji

Vsak se lahko nauči, kako se postaviti zase. Ko boste to znali, se boste bolj cenili, vaše življenje pa bo kakovostnejše.

Vsak dan se večkrat odločimo, ali bomo stali za svojo idejo, za svojimi razmišljanji ali željo, jo bomo razkrili drugim, se bomo izpostavili in tvegali, da bomo zavrnjeni in nerazumljeni. Včasih se zdi preprosteje, da se kar prepustimo toku in se tako izognemo potencialnemu konfliktu. A če bomo dopuščali, da bodo ljudje hodili po nas, bomo le povečali svoje notranje nelagodje, dvignili raven stresa in anksioznosti, posledično pa nam bo upadel občutek lastne vrednosti.

Če se naučite, kako se postaviti zase, boste bolje obvladovali svoje življenje, bolj boste verjeli v lastno moč in pogumneje boste stopili svojim sanjam naproti. Bolj ko se boste počutili močni, močnejši boste lahko postali. To je 10 stvari, ki vam bodo pomagale, da se boste znali bolje postaviti zase.

Bolj ko se boste počutili močne, močnejši boste lahko postali.
Bolj ko se boste počutili močni, močnejši boste lahko postali.

Bodite transparentni in avtentični

Včasih je res težko, ampak če se boste znali jasno in iskreno izraziti, se boste počutili veliko bolje. Ko se boste naučili povedati, kako se počutite in kaj mislite, ter boste avtentični v vsakem trenutku, ko boste ponotranjili, da je prav, da vas ljudje slišijo, ne da bi bili pri tem preveč napadalni … bodo ljudje okrog vas dojemljivejši za vaše besede.

Delajte majhne, vendar odločne korake

Če po naravi niste ravno odločni, vedite, da se odločnosti lahko naučite. Začnite pri hoji – samozavestna hoja z dvignjeno glavo vam bo pomagala, da se boste počutili bolj samozavestno. Ta občutek samozavesti kanalizirajte tudi takrat, ko imate opravka z ljudmi, ki vas spravljajo ob živce.

Samozavestna hoja z dvignjeno glavo vam bo pomagala, da se boste počutili bolj samozavestno.
Samozavestna hoja z dvignjeno glavo vam bo pomagala, da se boste počutili samozavestnejši.

Ko nekdo napade, ga počakajte

Ko se naučite biti samozavestnejši pri izražanju sebe, bodite pripravljeni, da vas bo marsikdo hotel povoziti. Vedno se najde kdo, ki je osebnostno naravnan tako, da rad napada druge. Takrat je pomembno, da ostanete mirni, ampak odločni. Ne spustite se na njegovo raven in se ne odzovite z nizkimi udarci. Ohranite vzvišeno držo in ostanite prizemljeni.

Razjasnite dejstva, preden koga napadete

Preden se spustite v besedni dvoboj in dokazovanje, kdo ima prav in kdo ne, globoko vdihnite in se umirite. Seveda se vam bo vedno zdelo, da imate vi prav. Vendar je zelo pomembno, da se ne odzovete s čustvenim nabojem. Izogibajte se uporabi napadalnega tona in obtožujočih besed. Jasno razložite, kako vi vidite situacijo, in počakajte, da svojo plat razloži tudi vaš “nasprotnik” . Šele potem se lahko začne pravi pogovor.

Zelo pomembno je, da ne reagirate s čustvenim nabojem.
Zelo pomembno je, da se ne odzovete s čustvenim nabojem.

Vaja dela mojstra

Ko boste enkrat spoznali, kaj pomeni postaviti se zase, je čas, da to vadite čim pogosteje. Ko bo kdo rekel kaj, s čimer se sploh ne boste strinjali, ali pa se boste počutili, da vas kdo sili v kaj, česar nočete, to tudi povejte. Raziskave so dokazale, da traja 66 dni, da usvojimo novo navado. Vztrajajte torej vsaj dobra dva meseca. Rezultat vas bo zagotovo pozitivno presenetil.

Pogovorite se

Zagotovo smo že vsi delili svoj delovni ali bivanjski prostor z nekom, ki ni bil ravno redoljuben. Morda ste bili dolgo tiho, znotraj pa vas je kar razžiralo od jeze. Skoraj ste že postali pasivno-agresivni in se pospravljanja in čiščenja jezno lotili sami, ob tem pa jezno komentirali. Ustavite se. Namesto da se razjezite, globoko vdihnite in se s svojim cimrom ali sodelavcem iskreno pogovorite. Mirno mu povejte, kaj vas moti, in predlagajte, kako lahko zadrego rešite.

Namesto, da se razjezite, globoko vdihnite in se z ljudmi iskreno pogovorite.
Namesto da se razjezite, globoko vdihnite in se z ljudmi iskreno pogovorite.

Zavzemite se za svoj čas

Čas je dragocen in nihče od nas ga nima na pretek. Vsak dobi kdaj občutek, da mu drugi kradejo čas, to pa nas spravlja v stres. Zato se morate naučiti reči “ne”. Seveda, včasih pač moramo narediti, kar nam rečejo. Vendar ne smemo pustiti, da nam obveznosti narekujejo potek dneva. Nadzor nad porabo vašega časa je VAŠA stvar. Če ne gre drugače, se ljudem, ki vam kradejo čas, začnite taktično umikati.

Nihče vas ne sme podcenjevati

Vi ste glavni pri sprejemanju odločitev o tem, kako se boste počutili in kaj boste delali. Vaše misli, ideje, prepričanja so samo vaša in nihče drug vam ne more govoriti, kaj čutite ali mislite.

Vaše misli, ideje, prepričanja so samo vaša in nihče drug vam ne mora govoriti kaj čutite ali mislite.
Vaše misli, ideje, prepričanja so samo vaša in nihče drug vam ne more govoriti, kaj čutite ali mislite.

Vztrajajte!

Če ste še v procesu učenja, kako se postaviti zase, se morate zavedati, da se tega nihče ne nauči čez noč. Trajalo bo nekaj časa, a vredno je vztrajati. Vendar pa tudi za to veščino, kot za vse preostale, velja, da ko se je enkrat naučite, je nikdar več ne pozabite.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.