fbpx

Recept: enostavni špageti Cacio e Pepe (sir in poper)

Špageti Cacio e Pepe
Foto: envato

Slavni gurman Anthony Bourdain je prepričan, da špagetih Cacio e Pepe oziroma špageti s sirom in poprom veljajo za enega najboljših kulinaričnih izumov človeštva.

Italijani častijo testenine v kulinariki z dobrim razlogom, saj potrebujejo le malo, da jih spremenimo v okusen obrok. Danes bomo spoznali, s koliko sestavinami, se pripravijo špageti Cacio e Pepe (sir in poper).

Špageti Cacio e Pepe
Foto: Unsplash/Oskar Kadaksoo

Čeprav Italijani za pripravo špagetov Cacio e Pepe uporabljajo sir vrste pecorino, je jed okusna tudi s kakšnim drugim »ovčjim sirom« ali katero drugo vrsto sira. Prepričajte se sami!

Špageti Cacio e Pepe

  • Obroki: 4
  • Težavnost: enostavno
  • Ocena: ★★★★★
  • Natisni

Sestavine

    Sestavine za kolačke:
  • 400 g špagetov
  • 1 žlica sveže mletega črnega popra
  • 5 žlic masla
  • 4 žlice oljčnega olja
  • 200 g naribanega parmezana
  • 120 g naribanega sira pecorino
  • sol po želji

Navodila

  1. Testenine za začetek skuhamo na običajen način – al dente.
  2. Odlijemo odvečno tekočino in pustimo le 300 ml vode, v kateri smo kuhali testenine.
  3. V veliki ponvi približno 30 sekund pražimo sveže mlet poper, toliko da razvije svoj vonj in zadiši iz ponve.
  4. Dodamo maslo in olivno olje ter pustimo, da se sestavine povežejo. To traja približno minuto ali dve.
  5. Nato v ponev dodamo kuhane testenine in večino vode od kuhanje.
  6. Testenine zmešamo v ponvi. Zatem dodamo nariban parmezan, pecorino in preostanek tekočine za kuhanje testenin.
  7. Testenine preložimo na krožnik in postrežemo vroče. Buon appetito!

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.