fbpx

To je znanstvena razlaga, zakaj ne moreš nehati razmišljati o njem

Foto: Katii Bishop / Pexels

Zaljubljenost je občutje, ki je znano vsem. Prepoznamo ga po močnih čustvih sreče, hkrati pa tudi tesnobe in živčnosti in če imamo srečo, se po nekem času prelevi v ljubezen. Včasih pa se zgodi, da nam čustva niso povrnjena oz. se izkaže, da z izbrancem nismo najbolj kompatibilni in v tem primeru si želimo, da bi o njem čimprej nehali razmišljati. Pozanimali smo se, kaj trdi znanost: zakaj kar ne morete nehati misliti nanj in kako nesrečno ljubezen preboleti?

Zaljubljenost se od ljubezni razlikuje po tem, da izbranca še ne poznamo dovolj dobro, da bi lahko svoja močna čustva pripisali povezanosti, njegovim karakternim lastnostim in skupnim spominom. Pri njej osebo vidimo v idealni luči in sanjamo o priložnosti, da bi z njo preživeli skupen čas. Zaljubljenost naj bi trajala tudi veliko manj časa kot ljubezen- pa je temu vedno tako?

Pri zaljubljenosti se šele dobro spoznavamo Foto: Katerina Holmes / Pexels

Zaljubljenost ali limerenca?

Včasih se zgodi, da se zaljubljenosti kar ne moremo in ne moremo otresti. Čeprav se zavedamo, da skupne prihodnosti z določeno osebo ne bomo doživeli, nam je kljub temu težko nehati razmišljati in sanjati o njej- čeprav nas taka občutja bolijo.
Če ste se v opisu našli in zaljubljenost občutite že več mesecev ali celo let, naj vas najprej pomirimo. Pri tej izkušnji niste edini, zanjo pa obstaja tudi znanstvena razlaga. Le-ta vam lahko tudi pomaga, da nesojenega izbranca čimprej preženete iz svojih misli.
Vrsta zaljubljenosti, ki traja dlje časa, se imenuje limerenca. Zanjo so odgovorni hormoni, ki se sproščajo, ko vaše telo od možganov prejme signale oz. sporočila. Vaši možgani iz okolice shranjujejo slike, vonje, besede…, ki so vam privlačne, znane ali pa- sploh, ko gre za limerenco- nedosegljive. Ko na te signale naletite ali pa se nanje spomnite, se v vašem telesu sprostijo velike količine dopamina in norepinefrina, zaradi katerih občutite intenzivno srečo, privlačnost ter motivacijo, da bi se povezali z osebo, v katero ste zaljubljeni. Ta hormona velikokrat tudi zavirata spanec in apetit.
Če vam je ljubezen povrnjena, boste doživeli tudi sproščanje hormonov oksitocina in vazopresina– hormonov, ki jih znanstveniki povezujejo z občutki predanosti, povezanosti in bližine. Zaradi njiju se boste počutili mirno, varno in manj živčno. Kaj pa, če je zaljubljenost enostranska? Takrat raven teh hormonov pade in tako v ospredje stopi norepinefrin, zaradi katerega boste konstantno pod vplivom močnih čustev limerence, borili pa se boste tudi s tesnobo in občutki nestabilnosti.

Ali vam zaljubljenost povzroča tesnobo? Foto: Mikhail Nilov / Pexels

Kako nesrečno zaljubljenost preboleti?

Nesrečne zaljubljenosti nikakor ni lahko preboleti, vendar pa si lahko postopek s pomočjo znanosti olajšate. Svetujemo, da najprej poskrbite za sproščanje hormonov bližine in navezanosti. Za to ne potrebujete romantične ljubezni: veliko bolje se boste počutili, če čas preživite s prijatelji ali družino. Pomagalo vam bo tudi, če se lotite aktivnosti, ki spodbujajo hormone sreče (telesna vadba, ustvarjanje, izleti…).
Pomembno je tudi, da sami s seboj razčistite, za kakšne občutke gre. Za limerenco je značilno, da pravzaprav ne sanjamo o neki osebi, pač pa o njeni idealni sliki in namišljeni predstavi, kako bi v zvezi z njo funkcionirali- kar včasih z resničnostjo nima prav veliko skupnega. Brez dejanske izkušnje ne morete vedeti, ali bi bili v zvezi z nekom res srečni in z vprašanji, kaj bi bilo, če bi bilo…, si boste prizadejali le bolečino.
Ko se zalotite, da razmišljate o osebi, ki vam čustev ne vrača, vam zato svetujemo, da se osredotočite na to, da boste imeli radi sebe. Zavedati se morate, da si zaslužite nekoga, ki si bo želel skupne prihodnosti z vami in za katerega se vam ne bo treba boriti, še manj pa nanj čakati dolge mesece.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!