fbpx

To so najboljši družinski karavani – avtomobili (2019)

Izbira najboljšega družinskega avtomobila oziroma karavana (2019) je težavna, saj je treba sklepati precej kompromisov – med funkcionalnostjo, obliko in drugimi dejavniki – kot sta cena in prodajna vrednost rabljenega vozila. Tokrat smo “izbrskali” med novostmi 2019 ter tistimi avtomobili, ki so modelno “aktualni”, in izbrali družinski karavan, ki je “možat” in odličen kompromis med funkcionalnostjo in obliko. Tudi zato, ker so lahko odlični družinski avtomobili lepi, prostorni in hkrati tudi možati.

Družinski avtomobili imajo v avtomobilskem svetu velikokrat “nekoliko” slabšalen prizvok. To so avtomobili, ki na račun uporabnosti sklepajo nekakšne kompromise. Velikokrat na račun oblikovanja. Tudi zato smo izbrali med takimi, s katerimi bodo zadovoljni tako mladi očetje, ki si želijo dinamičnega in atraktivnega avtomobila, kot mame, ki vselej v prvo vrsto postavljajo funkcionalnost. Naš seznam se tokrat pri izbiri omejuje na “karavane”, ki so v Sloveniji še vedno zelo priljubljeni. Zaradi funkcionalnega zadnjega karavanskega dela pa kot naročeni za družine. Razdelili smo jih med tiste “manjše” in tiste nekoliko večje. Na seznam pa nismo umestili premijskih karavanov, pri katerih družine na letni ravni preprosto izgubljajo preveč denarja.

Kategorija: manjši družinski karavani

Manjši družinski karavani so odlične “sodobne” kočije, kjer predvsem skozi leta kot družina ne boste izgubljali velikih vsot denarja – zaradi njihove manjše nabavne vrednosti. Skrivni nakup, ki ga priporočamo, je Toyota Corolla Touring Sports, ki jo lahko v hibridni različici z dobro opremo dobite že za okoli 22.000 evrov. Prav tako je vselej in vedno prava izbira Ford Focus Karavan – slovenski avto leta 2019. Trojici smo tokrat pridružili še Opel Astro, ki je nedavno doživela “facelift” in je tako pripravljena na “sodobnost” z vsemi asistenčnimi sistemi. Ni treba posebej poudarjati, ampak Hyundai i30 je ena izmed najboljših izbir za “poslovno” floto trgovskih potnikov in kakopak tudi zato eden izmed boljših družinskih avtomobilov (garancija + neomejeni kilometri). Za konec sledi še nedavno predstavljena Škoda Octavia (na ceste bo zapeljala v začetku leta 2020), ki je v očeh našega uredništva dobila prijetno sodobno zunanjost, ki ji sledi precej očiščena notranjost. Avto pa je lepo zakorakal v “sodobnost” in je celovito presenetljiv.

1. Ford Focus Karavan (slovenski avto leta 2019)
2. Toyota Corolla Touring Sports (nov model 2019)
3. Opel Astra karavan (facelift 2019/2020)
4. Hyundai i30 karavan (facelift 2019)
5. Škoda Octavia karavan (nov model 2020)

V letu 2020 pričakujemo še nekaj premier v tem segmentu. Konec leta prihaja karavanska različica Volkswagen Golfa 8. generacije. Predstavljen bo prenovljen Peugeot 308, v tem segmentu pa je še nekaj igralcev, ki deloma tako kot Kia xCeed potiho napovedujejo metamorfozo tipičnega karavana v pol SUV.

Kategorija: veliki družinski karavani

Mogoče lahko to kategorijo kar takoj razdelimo na dva pola. Na res privlačne karavane, kot sta Peugeot 508 SW in Mazda6 Wagon, ter na tiste, ki so “le” tradicionalno odlični, kot je nedavno “polikana”, beri prenovljena Škoda Superb Combi ali Volkswagen Passat karavan. Gre za avtomobile, ki se kakopak peljejo dosti bolje kot t. i. predstavniki razreda SUV in bodo družinskim očetom znali narisati nasmeh na usta in pričarati sonce v vsakdanjo družinsko klasiko (vrtec–služba–vrtec). Seveda se bo z njimi možno odpraviti na “road trip” ali opraviti uspešen poslovni sestanek. To so neke vrste švicarski noži avtomobilskega sveta in nakup, s katerim preprosto ne morete zgrešiti.

1. Peugeot 508 SW (nov model 2019)
2. Mazda6 Wagon (nov model 2019)
3. Škoda Superb combi (facelift 2019)
4. Volkswagen Passat karavan (facelift 2019)
5. Renault Talisman Sport Tourer

V prihodnjem letu pričakujemo nekaj novosti, a vseeno se raje posvetimo sedanjosti.

Finalisti izbora – najboljši družinski karavan 2019

Po res konkretnem premisleku in tehtanju, kaj pravzaprav pomeni odličen družinski karavan, smo izbrali finaliste. Torej avtomobile, ki dobijo največ kljukic, ko upoštevamo različna razmerja, kot je vrednost – cena, prodajna vrednost po 5 letih, garancije, jamstva itd. In izbrali naslednje 3 finaliste:

Toyota Corolla Touring Sports (nov model 2019)


Nova Toyota Corolla Touring Sports je oblikovno izjemno zanimiv avtomobil. Pogumen japonski izdelek, ki hibridno tehnologijo približuje povprečnemu kupcu za izjemno dosegljiv denar. In prav v tehnologiji in vizionarskosti je Toyota med vodilnimi. Tudi zato in predvsem zato si vsekakor zasluži prostor med najboljšimi družinskimi karavani 2019. Konec koncev je to najbolje prodajan avtomobil vseh časov!

Mazda6 Wagon (nov model 2019)


Mazda6 je zadnja leta v našem uredništvu tihi favorit, ko gre za izbiro družinskega karavana. Mazde so namreč zadosti drugačne, kakovostne in v zadnjih letih oblikovno odlične, da trdimo, da se ta avtomobil vsekakor mora znajti na vašem seznamu, če kupujete odličnega družinskega karavana.

Škoda Octavia karavan (nov model 2020)


Škode še zdaleč niso več poceni družinski avtomobili, a smo zadnji model Octavie vseeno umestili med tiste avtomobile, za katere menimo, da so v vrhu izbora slovenskih družin. Nova generacija Škode Octavia je po naši oceni oblikovno dosti zrelejša od pretekle generacije. Ima svoj podpis in prinaša nekatere novosti, ki so pogumne. V notranjosti je naredila ogromen korak naprej, tehnološko pa v ničemer ne zaostaja za drugimi koncernskimi avtomobili skupine Volkswagen.

Zmagovalec: najboljši družinski karavan 2019 – po izboru uredništva

MAZDA6 WAGON

Mazda6 Wagon - 2019
Mazda6 Wagon – 2019

Vsem, ki jim je blizu dizajn, bo oblika Mazde, ki jo v zadnjih letih navdihuje t. i. “Kodo” dizajn, prinesla veliko notranjega zadovoljstva in spokojnosti. Avto ne izstopa po oblikovnih presežkih in prav zato zagotavlja izčiščen minimalizem oblikovanja s silhueto, ki je še nikomur ni uspelo uspešno kopirati. Mazda oblikovni jezik Kodo zadnja leta resnično izjemno lepo in trajnostno vnaša prek celotnega segmenta svoje modelne palete. Mazde imajo svoj – samo svoj podpis. So drugačne – a le toliko, da ima vse skupaj zares smisel. Tudi zato smo prav Mazdo6 Wagon v našem uredništvu izbrali za najboljši avtomobil tudi v kategoriji dizajn, ki mu kakopak sledi Peugeot 508 SW, ki je nedvomno najbolj drzno oblikovan avto zadnjega leta. A drznost v dizajnu – predvsem pa odličnost dizajna ni vedno tisto, kar definira najboljše. Mazda6 Wagon pa je tudi izjemno racionalen nakup, saj boste za odlično opremljeno različico Revolution s 165 KM bencinskim motorjem z nekaj dodatki odšteli le nekaj več kot 30.000 evrov. Govorimo o različici, ki ima med drugim head-up display, zvočni sistem Bose in 360-stopinjsko kamero, pametni tempomat itd. Vsekakor eno izmed boljših razmerij vrednost – cena. Mazda6 se po ocenah našega uredništva tudi izjemno lepo vozi in “obnaša” na cesti. Mogoče ne čisto na vrhu, toda Mazda6 prav vse “voznikove” naloge opravlja z odliko. Hvalimo pa tudi notranjost vozila, kjer zmoti le to, da nekoliko manjkajo v celoti digitalizirani “števci” pred voznikom (digitalizirani so le delno), a je to ena izmed redkih zamer temu avtomobilu. Vse preostalo je na visoki ravni – tu tudi nekoliko izstopajo materiali, ki so bližje premijskemu razredu kot pri nekaterih konkurentih. Z nakupom Mazde6 družine preprosto ne bodo zgrešile. Avtomobil med drugim dobro ohranja vrednost in ima avtomatično osnovno garancijo 5 let ali do 150.000 kilometrov – kar nastopi prej.

Izbor najboljšega družinskega karavana 2019 je bil zelo naporen, saj slabih kandidatov ni. Na splošno je izjemno težko določiti, pri katerem bi brez kakršnihkoli pomislekov označil same kljukice. Na koncu smo zmagovalca dobili tako, da smo samega sebe vprašali, katerega bi izbral. In zmagovalni avtomobil se je v naših odgovorih največkrat umestil prav na vrh.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!