Volkswagen I.D. Vizzion Concept: futuristi, to bo vaš naslednji avto

Volkswagen I.D.
Zadnjič posodobljeno: :

Tisti, ki radi gledamo v prihodnost, se veselimo dejstva, da je Volkswagen ugriznil v kislo jabolko in napovedal vozila na popolnoma električen pogon, ki bodo vozila popolnoma avtonomno. Vse to naj bi se začelo dogajati po letu 2022. In Volkswagen I.D. je koncept, ki združuje to vizijo.

Mnogi avtomobilistični zanesenjaki se držijo za glavo, ko jim avtomobilistični proizvajalci napovedujejo avtomobile brez voznikov in pogone brez hlapov. A to je vsekakor gotova prihodnost avtomobilističnega sveta, ki ji nihče ne more uiti. Tako lahko skoraj stavimo, da bodo vozila, ki bodo omogočala 5. stopnjo avtonomne vožnje, preprečevala nezgode in posledično imela nižje zavarovalne premije, saj bo verjetnost nezgode nekaj 100-krat manjša. Pametni sistemi že zdaj preprečujejo na primer nezgode pri parkiranju vozila, ko senzorji preprečijo, da bi se na primer naslonili na drug avtomobil. Večina novih vozil pa je opremljena s sistemom “city safty”, ki do določene hitrosti preprečuje oziroma že avtomatično poseže v vožnjo in vozilo ustavi, da prepreči nalet ali poškodbo pešca.
https://www.youtube.com/watch?v=rI6g5dMzDTs
Ljudje nismo vsemogočni. Imamo vgrajena le dva senzorja. Vid in sluh. Situacijo na cesti pa lahko spremljamo le v eno smer. Umetna inteligenca pa bo imela na voljo stotino senzorjev in bo za povrhu še komunicirala z drugimi vozili. Čez 15 ali 20 let se bodo ljudje čudili, kako pogumni smo bili, da smo dovolili voziti človeku.

Volkswagen I.D.
Volkswagen I.D.

Tako kot vsi najnovejši koncepti Volkswagen I.D. Vizzion predstavlja limuzino, ki je popolnoma električna in hkrati popolnoma avtonomna. V nasprotju z mnogimi Volkswagen resno napoveduje produkcijo tega vozila kot del družine I.D. Prvi projekt družine I.D. naj bi na ceste zapeljal že leta 2020, s pogonom na vsa kolesa bo tako ponudil 302 električna konja in doseg okoli 550 kilometrov. Koncept VOLKSWAGEN I.D. VIZZION CONCEPT je opremljen z avtonomijo 5. stopnje in tudi zato je kabina brez vseh tradicionalnih kontrol, kot je volan, stopalke za plin in zavoro. Avtomobil boste upravljali le z glasom in gestami. V avtomobilu naj ne bi bilo niti tradicionalnih gumbov, temveč bo večino funkcij moč upravljati z gestami, glasom in ekrani. V proizvodnjo naj bi prav takšen prišel najpozneje do leta 2022. A bo takrat še vedno pričakovati volan in stopalke prav zaradi zakonski regulativ, ker po vsej verjetnosti ne bo mogoče prilagoditi zakonodaje.

Futuristi
se lahko tako veselimo, da bodo nova vozila najpozneje v letu 2030 vsa vozila avtonomno. S tem pa se bo mobilnost Zemljanov močno izboljšala. Bravo VW.

Galerija slik: Volkswagen I.D. Vizzion Concept

Dodatne Informacije

Več informacij:
volkswagen.si

Prelistaj našo revijo

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!

Več zgodb
Gymkhana 2020: avtomobilske norčije brez primere – Travis Pastrana & Subaru WRX STI