fbpx

XPeng G9: izzivalec za krono najboljšega električnega SUVa

Vrhunski, prostoren SUV z bogatimi funkcijami po neprekosljivi vrednosti

XPeng G9
Foto: XPeng
Zadnjič posodobljeno:

Kitajski XPeng G9 je morda električni SUV, ki uveljavljenim proizvajalcem avtomobilov naganja strah v kosti. S svojim vrhunskim konceptom, dovolj prostora in vrhunsko tehnologijo je G9 pripravljen narediti valove, ki bodo pretresli trg električnih vozil.

Medtem ko se tekma za prevlado električnih vozil (EV) nadaljuje, si kitajski XPeng ustvarja ime s svojo najnovejšo ponudbo, XPeng G9. Srednje velik športni terenec po ameriških standardih je G9 je opremljen s funkcijami in tehnologijo, ki mu dajejo vrhunski občutek, hkrati pa ponuja relativno privlačno ceno.

XPeng G9 je na voljo v več različicah, z vrhunskim modelom 650 Max s štirikolesnim pogonom, ki ponuja velikodušnih 650 kilometrov dosega po kitajskem standardu CLTC. 650 Max poganja trojna litijeva baterija z kapaciteto 98 kWh, ki je povezana z motorjem s 175 kW na sprednji osi in motorjem s 230 kW pri različicah s pogonom na zadnja kolesa. Ta kombinacija zagotavlja impresiven čas od 0 do 100 km/h (62 mph) v samo 3,9 sekunde.

Notranjost XPeng G9 je tista, kjer resnično blesti. Petsedežni SUV z dolžino 4.891 mm in medosno razdaljo 2.998 mm zagotavlja dovolj prostora za potnike. Ravno dno in panoramska streha, ki se ne odpira, prispevata k občutku prostornosti. Poleg tega se XPeng G9 ponaša z nizom visokokakovostnih materialov, kar ga povzdigne na vrhunski nivo.

Ko gre za tehnologijo, XPeng G9 nikakor slab. Vsebuje Lidar, ki vozilu pomaga ustvariti sliko okolice in zaznati ovire. G9 je tudi prvo serijsko vozilo, ki je opravilo izpit avtonomne vožnje v zaprtem območju Guangzhouja in ima licenco za testiranje avtonomne vožnje na javnih cestah – seveda na kitajskem od koder prihaja. Sistem City Navigation Guided Pilot (City NGP) modela G9 obljublja zmogljivosti samostojne vožnje skoraj od vrat do vrat z minimalnimi posegi voznika.

XPeng G9 je tudi prvi kitajski avtomobil z 800 V arhitekturo, ki omogoča hitro polnjenje. Z uporabo 480-kW polnilnika lahko vozilo v samo petih minutah doda 130 kilometrov (81 milj) dosega in se v 20 minutah napolni od 10 do 80 odstotkov. Izbirni paket baterij 4C za različico 650 Max dodatno skrajša čas polnjenja na 16 minut in doda 200 kilometrov (125 milj) dosega v samo petih minutah.

Foto: XPeng

Infotainment sistem je še eno področje, kjer G9 blesti. Vsebuje zvok, ki podpira Dolby Atmos, z 28 zvočniki in 5D multimedijsko izkušnjo, imenovano Xopera. Sistem je mogoče upravljati z glasovnimi ukazi s katerega koli sedeža, kar zagotavlja visoko stopnjo udobja.

Z začetno ceno 57.990 € (62.687 $) – na nekaterih evropskih trgih. XPeng G9 ponuja prepričljivo ponudbo vrednosti za tiste, ki iščejo bogat, prostoren in tehnološko napreden električni SUV. Pripravljen postati močan tekmec v Evropi in izzivati uveljavljene proizvajalce avtomobilov na trgu električnih vozil.

Dodatne Informacije

xpeng.com

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.