fbpx

Znanost pravi, da spanje v tem položaju povzroča hitrejše nastajanje gub

Kako preprečiti gube?

Foto: envato

Ali se zavedate, da vaš položaj med spanjem lahko vpliva na nastajanje gub? Ste se kdaj vprašali, ali lahko preprosta sprememba načina, kako spite, prispeva k ohranjanju mladostne kože?

Poglejmo si, zakaj spanje povzroča nastajanje gub! V današnjem svetu, kjer je videz pogosto postavljen v ospredje, se mnogi ljudje trudijo ohraniti mladosten videz in se izogniti neprijetnim gubam, ki prihajajo s starostjo. Medtem ko trgovinske police preplavljajo izdelki, ki obljubljajo čudežno glajenje gub, se pogosto spregleda, da lahko preproste spremembe v našem vsakodnevnem življenju prinesejo enake, če ne boljše rezultate.

Znanstveniki namreč opozarjajo, da se gubam ni vedno treba podrejati in jih sprejemati kot neizogiben del staranja. S pravilnimi navadami in preventivnimi ukrepi se jim lahko učinkovito izognemo.

Kako preprečiti nastajanje gub?

Predstavili vam bomo nekaj preprostih in učinkovitih načinov, kako zmanjšati tveganje za nastanek gub in ohraniti mladosten videz brez dragih izdelkov. Razkrili vam bomo štiri pogoste navade, ki jih morate prenehati početi, če želite zmanjšati možnost nastanka gub.

1. Spanje na boku

Spanje na boku je za mnoge ljudi izjemno udobno. Toda ali ste vedeli, da ta položaj spanja lahko dejansko povzroči večje število gub? Med spanjem na boku se na koži obraza in telesa pojavijo majhne gube, ki se sčasoma lahko razvijejo v zgodnje gube.

Ne glejte v telefon v postelji. Foto: Andrea Piacquadio / Pexels

Študija britanske službe za oceno spanja in svetovanje je razkrila, da kar 41 odstotkov od 1000 udeležencev spi na boku. Dermatologi so odkrili, da lahko spanje na boku povzroči nastanek posebnih gub, znanih kot “gube za spanje”. Te gube se pogosto pojavljajo vzporedno z vzdolžnimi linijami na templjih, okoli oči, stranskih predelih ličnic in ustnic.

Če želite ohraniti gladko kožo brez gub in preprečiti nadaljnje poškodbe čez noč, je spanje na hrbtu najboljša izbira. Čeprav je težko spremeniti navado spanja na boku, lahko poskusite uporabiti blazino za podporo vratu ali pa se povežete s posteljnim drogom, da vas ohrani v položaju na hrbtu.

2. Prekomerno gledanje v telefon

Ste kdaj pomislili, da bi lahko prekomerno gledanje v telefon pospešilo nastanek gub? Dolgotrajno gledanje v zaslon telefona povzroča napetost oči in sčasoma lahko privede do nastanka globokih gub okoli oči.

Strokovnjaki priporočajo, da se omeji čas, preživet pred zaslonom telefona. Vzpostavite si časovne omejitve ali odmore od telefona ter se osredotočite na druge dejavnosti, kot je branje knjige, pogovor s prijatelji ali družabne igre. To bo zmanjšalo napetost oči in zmanjšalo tveganje za nastanek gub okoli oči.

3. Pitje skozi slamico

Ali ste vedeli, da pitje skozi slamico lahko prispeva k nastanku gub okoli ustnic? Ponavljajoče se gibe mišic ustnic, ki so potrebne za pitje skozi slamico, lahko povzročijo gubanje kože okoli ustnic.

Ni vsaka voda primerna. Foto: Pexels / Pixabay

Če želite zmanjšati tveganje za nastanek teh gub, prenehajte uporabljati slamico in pijte tekočino neposredno iz skodelice ali stekla. To bo zmanjšalo ponavljajoče se gibe mišic ustnic in ohranilo kožo okoli ustnic bolj gladko.

4. Vroče tuširanje

Vroča voda ima lahko izsušujoč učinek na kožo, kar lahko prispeva k izgubi vlage in elastičnosti. Med tuširanjem se izogibajte uporabi zelo vroče vode in raje uporabite toplo ali mlačno vodo. To bo pomagalo ohraniti naravno vlažnost kože.

Po tuširanju ne pozabite nanesti vlažilne kreme, da dodatno navlažite kožo in preprečite izsušitev.

Zavedanje in sprejemanje teh sprememb v vašem življenjskem slogu lahko prispeva k zmanjšanju tveganja za nastanek gub in ohranjanju bolj gladke in mladostne kože. Ne pozabite biti dosledni in potrpežljivi, saj bodo spremembe na koži zahtevale čas, da se pokažejo.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.