fbpx

2024 Volvo EX30: cenovno izjemno dostopen električni Volvo z “bolanim” pospeševanjem!

Novi EV EX30 prinaša mestno prijaznost in ugodnost

Volvo EX30
Foto: Volvo
Zadnjič posodobljeno:

S svežim vetrom iz Švedske prihaja novi Volvo EX30, najmanjši SUV v zgodovini znamke in hkrati najcenejši električni model, ki ga ponuja Volvo. Ta premijski podkompaktni SUV se na trgu predstavlja kot mestno prijazen in cenovno dostopna alternativa obstoječima električnima SUV-jema, XC40 Recharge in C40 Recharge. Cene se začno pri 36.000 evrih, kar je odlično!

Volvo EX30, ki je bil razkrit v Milanu, Italiji, zaseda pomembno mesto v električni ponudbi Volva. S svojo dolžino 4,233 metra (166.6 inčev), širino 1,837 metra (72.3 inčev) in višino 1,555 metra (61.2 inčev), EX30 ponuja optimalno kombinacijo kompaktnosti in prostornosti. Njegova osnovna teža znaša 1,830 kilogramov (4,034 funtov), kar zagotavlja nizko težišče in enakomerno porazdelitev teže, ključno za udobno in varno vožnjo.


Notranjost EX30 sledi minimalistični skandinavski obliki, kjer je središče dogajanja 12,3-inčni enojni infotainment zaslon, nad njim pa se razprostira zvočna palica, ki pokriva celotni zgornji del armature pod vetrobranskim steklom.
Foto: Volvo
Foto: Volvo
Foto: Volvo
Foto: Volvo

EX30 bo na voljo v dveh različicah pogona: Single Motor Extended Range in Twin Motor Performance. Prva varianta se ponaša z zadaj nameščenim električnim motorjem, ki proizvede 200 kilovatov (268 konjskih moči) in 343 Nm navora, z baterijo zmogljivosti 64 kilovatnih ur. Ta kombinacija zagotavlja doseg približno 443 kilometrov (275 milj) na eno polnjenje. Twin Motor Performance različica dodaja sprednji motor za pogon na vsa štiri kolesa, s skupno močjo 315 kilovatov (422 konjskih moči) in 543 Nm navora. To je dovolj za pospešek od 0 do 60 milj na uro (približno 97 km/h) v samo 3,4 sekunde, kar EX30 uvršča na vrh najhitreje pospešujočih serijskih avtomobilov znamke Volvo.

Volvo EX30 se bo prodajal za ceno 34,950 ameriških dolarjev v ZDA in za približno 36,000 evrov v Evropi (glede na prve pridobljene infomracije), kar ga postavlja na primerljivo ceno z SUV-ji na notranje zgorevanje podobne velikosti.In cenovno izjemno ugodno.

“Popolnoma električni EX30 je morda naš najmanjši SUV do zdaj, vendar je za naše stranke in za nas kot podjetje zelo pomemben,” je dejal Jim Rowan, naš glavni izvršni direktor. “Radi rečemo, da je EX30 majhen, a mogočen, saj ponuja vse, kar bi si želeli od Volva, vendar v manjšem paketu. Kot vsak Volvo je tudi to izjemni izdelek, ki je varen in zasnovan okoli ljudi in njihovih potreb.”

Oblikovno Volvo EX30 sledi večjemu bratu, modelu Volvo EX90, vendar z dodatkom nekaterih unikatnih elementov. Tako zasledimo zaprto masko, digitalno različico luči “Thor’s Hammer”, deljene zadnje luči in podobno postavitev armaturne plošče. V profilu pa EX30 ponuja vzpenjajočo se linijo karoserije, ki konča z debelim C-stebrom, kar ustvarja optično iluzijo “plavajoče strehe”.

V notranjosti so na voljo štiri različne tematske možnosti oblikovanja in pet različnih ambientalnih osvetlitev – vsaka od njih je povezana z zvočno kuliso. Za razvijanje najboljše možne uporabniške izkušnje je Volvo sodeloval s tehnološkimi partnerji, kot so Google, Apple in Qualcomm, poleg tega pa je sodeloval tudi z ECARX preko skupnega podjetja HaleyTek za razvoj “najboljše možne infotainment platforme”.

Foto: Volvo EX30

Volvo EX30 bo na voljo tudi z digitalnim ključem, ki je združljiv z različnimi znamkami in modeli telefonov, ter z namensko aplikacijo, ki ponuja vse pomembne storitve povezane z avtom (polnjenje, lokacija, zaklepanje/odklepanje in gretje). V avtomobilu je nameščena tudi najnovejša generacija funkcije Park Pilot Assist, ki omogoča enostavno parkiranje v vseh vrstah parkirnih prostorov.

Ko pride do polnjenja, varianti z NMC baterijo dosegata največjo moč polnjenja 153 kW, kar omogoča polnjenje od 10 do 80 odstotkov v nekaj več kot 26,5 minut. Za dopolnitev enakega odstotka energije, verzija z LFP baterijo potrebuje 26 minut pri največji moči polnjenja 134 kW.

Leta 2024 bo Volvo na trgu ponudil tudi varianto EX30 Cross Country, ki bo bolj osredotočena na avanturistično vožnjo z večjo oddaljenostjo od tal, 19-inčnimi črnimi kolesi ali 18-inčnimi kolesi z namenskimi terenskimi pnevmatikami, zaščitnimi ploščami, posebnimi črnimi paneli na sprednjem odbijaču in pokrovu prtljažnika, ter značilno oznako Cross Country. Naročila za EX30 Cross Country bodo začeli sprejemati v letu 2024, proizvodnja pa naj bi se začela pozneje v istem letu.

Zdi se, da je novi Volvo EX30 zares dragulj v ponudbi znamke Volvo. S kombinacijo dostopnosti, mestne prijaznosti, napredne tehnologije in impresivne zmogljivosti, ponuja privlačno možnost za vse, ki iščejo električno vozilo. Prav tako je Volvo dokazal, da je možno združiti prestiž in ekološko zavest v enem vozilu, ne da bi to pomenilo kompromise na področju kakovosti, udobja ali zmogljivosti. Hkrati pa ponja izjemno razmerje med ceno in kakovostjo, ki je na nivoju SUV-jev na notranje zgorevanje podobne velikosti, Volvo s tem modelom resnično ruši pregrade na trgu električnih vozil. Z dolgim dosegom, hitrim polnjenjem in obsežno paleto tehnoloških funkcij, Volvo EX30 predstavlja idealno izbiro za tiste, ki iščejo električno vozilo za vsakodnevno uporabo.

V prihodnjem letu lahko pričakujemo še več novosti od Volva, ko se bo predstavila tudi robustnejša različica EX30 Cross Country. Ta bo ponujala še več možnosti za tiste, ki si želijo raziskovati tudi izven utrjenih cest, ne da bi pri tem izgubili udobje in prestiž, ki ga ponuja Volvo.

EX30 se zdi kot prihodnost električne mobilnosti – cenovno dostopna, tehnološko napredna in zmogljiva. Z veseljem pričakujemo, da bomo videli, kako se bo ta model izkazal na cestah po vsem svetu.

Volvo EX30 je na voljo za naročilo od danes dalje po vsej Evropi in drugih izbranih trgih. V Združenih državah Amerike lahko stranke oddajo prednaročila, medtem ko se bodo knjige naročil v drugih trgih odprle v kasnejši fazi, o kateri bo pravočasno obveščeno.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.