fbpx

5 načinov, kako se soočiti s slabo novico

Foto: envato

Slabe novice gotovo spadajo med najmanj prijetne dele naše življenjske izkušnje. Na mnoge nesrečne dogodke žal nimamo vpliva, vendar pa je od nas odvisno, kako bomo odreagirali in ali bomo dopustili, da nas nek dogodek pahne v žalost ali otopelost. Za vas smo pripravili 5 načinov, kako se soočiti s slabo novico.

1. Poskusite se umiriti

Ko prejmemo slabo novico, sploh če gre za nesrečo ali bolezen naših bližnjih ali nas samih, lahko najprej doživimo popoln šok in obup. Če ste se znašli v takem stanju, je pomembno, da si date nekaj trenutkov, da zadihate in se poskusite pomiriti. Z izzivi, ki vas čakajo, se boste namreč sočili veliko lažje, če boste razmišljali trezno in umirjeno.
Prav tako je pomembno, da ne ravnate impulzivno. Če se slaba novica, ki ste jo prejeli, nanaša na dejanja vaših prijateljev ali partnerja, je najbolje, da si vzamete nekaj trenutkov za premislek. To vam bo omogočilo, da sprejmete odločitev, ki bo najboljša za vas.

Vzemite si nekaj trenutkov, da se pomirite Foto: Leah Kelley / Pexels

2. Poiščite dodatne informacije

Z novico se boste najbolje spopadli, če vam bodo znane vse informacije. Le tako boste namreč dobili občutek, kako k problemu sploh pristopiti in kaj pričakovati v prihodnosti. Morda se vam zdi mikavno, da bi se neprijetnim mislim izognili, vendar pa se morate zavedati, da bo prej ali slej prišel čas, ko se boste morali s težavo soočiti. Če gre za bolezen, zato poskrbite, da boste od zdravnikov prejeli vse potrebne informacije.
Kaj pa, če ste glede svojih bližnjih slišali bolečo govorico? Takrat je pomembno, da poskusite priti zadevi do dna, torej da se prepričate, ali je sploh resnična.

3. Osredotočite se na pozitivo

Ko prejmemo slabo novico, se nam še prehitro lahko zazdi, da je vse narobe. Vendar pa nikoli ni čisto tako in pomembno je, da se osredotočite na vse pozitivne stvari, ki jih lahko najdete. Če ste bili vi ali vaši bližnji napoteni na medicinske preiskave, se lahko recimo razveselite, da ste korak bližje vedenju, kaj je pravzaprav narobe.
Prav tako je zaradi vašega psihičnega zdravja pomembno, da se v tistih najbolj bolečih trenutkih spomnite na vse, za kar ste lahko hvaležni in osebe, ki vas obdajajo. Ne bojte se zaprositi za pomoč in svojih skrbi zaupati bližnjim.

Ne bojte se prositi za pomoč Foto: Alena Darmel / Pexels

4. Dovolite si čutiti

Pozitiva ne pomeni, da morate negativna čustva zakopati. Povsem normalno je, da se ob slabi novici srečate z žalostjo in da čustvo samo od sebe ne bo izginilo. Zato si priznajte, da občutite bolečino, strah, jezo… S čustvi se nato soočite na način, ki vam najbolj pomaga: to je lahko jok, telesna aktivnost, umetnost
Nikakor naj vas svojih čustev ne bo sram: imamo jih prav vsi in prav to dela našo življenjsko izkušnjo polno.

5. Zamotite se

Seveda slabih novic ni dobro ignorirati, pa vendar vam tudi konstantno razmišljanje o njih ne bo pomagalo. Zaradi vašega mentalnega zdravja je nujno, da svoje dneve zapolnite z aktivnostmi, ki vas delajo srečne in vam prinašajo notranji mir. Le vi veste, kaj je tisto, kar vas najbolj veseli: morda so to sprehodi, morda izleti z najbližnjimi, morda umetnost ali šport
V najtežjih trenutkih se vam morda tudi zazdi, da si ne želite družbe. Vendar pa strokovnjaki opozarjajo, da samota negativna čustva še poveča in da se boste očutili vsaj nekoliko bolje, če nekaj časa preživite z najbližjimi.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.