fbpx

6 šokantnih načinov, kako lahko selfiji škodujejo vašemu zdravju

Od uši do bolečine v komolcu

kako lahko selfiji škodujejo vašemu zdravju
Foto: envato elements
Zadnjič posodobljeno:

Snemanje selfijev je za mnoge postalo priljubljena zabava, toda ali ste vedeli, da lahko vpliva na vaše zdravje? Od izkrivljanja vaše telesne podobe do morebitnega tveganja za uši, obstaja več zahrbtnih načinov, kako vam selfiji lahko škodujejo. Nadaljujte z branjem in odkrijte šest šokantnih načinov, kako lahko vaša ljubezen do selfijev škoduje vašemu zdravju.

Kako lahko selfiji škodujejo vašemu zdravju?!

Lahko dobite lasne uši!

Verjemite ali ne, fotografiranje selfijev lahko vodi do povečanja primerov uši. Neposredna bližina glav pri skupinskem selfiju lahko povzroči prenos uši. Čeprav ni trdnih dokazov, ki bi podpirali to teorijo, je nekaj, kar morate imeti v mislih, ko boste naslednjič posneli selfie s prijatelji.

via GIPHY

Lahko popačijo podobo vašega telesa

Ves ta čas, porabljen za izpopolnjevanje vaše poze in kota za popoln selfie, bi lahko naredil več škode kot koristi. Študija iz leta 2015 je pokazala, da so dekleta, ki so na družbenih omrežjih delila največ selfijev, bolj verjetno nezadovoljna s svojim telesom in idealizirajo tanek standard lepote. Prav tako so bili bolj verjetno, da bodo omejili svojo prehrano v primerjavi s tistimi, ki so objavili manj selfijev. Ne pozabite, lepota je v vseh oblikah in velikostih.

via GIPHY

Izrišejo vašo narcistično plat

Objavljanje preveč selfijev je lahko znak narcističnih nagnjenj. V študiji iz leta 2014 so raziskovalci ugotovili, da so bili tisti, ki so objavili več selfijev, višje uvrščeni na lestvici narcizma in psihopatije. Čeprav je objava selfijev tu in tam neškodljiva, ne pozabite pokazati svojih številnih drugih čudovitih lastnosti poleg svojega videza.

Lahko bi vas resno ogrozili

Ni vredno tvegati življenja za popoln selfi. Bilo je več primerov, ko so ljudje umrli, medtem ko so poskušali posneti fotografijo na nevarnih lokacijah, na primer na vrhu visokih zgradb ali ko so viseli z mostu. Vedno dajte prednost svoji varnosti pred popolnim strelom.

Lahko vam poškodujejo komolec

Kot pri vsaki poškodbi zaradi preobremenitve lahko tudi fotografiranje preveč selfijev povzroči vnetje in draženje mišic in kit okoli komolca, kar povzroči bolečino, podobno kot pri teniškem komolcu. Če čutite bolečino zaradi preveč selfijev, poskusite komolcu dati odmor in si vzemite nekaj časa stran od telefona.

via GIPHY

Selfiji bi vas lahko osrečili!

Čeprav imajo selfiji lahko negativne učinke, vas lahko tudi osrečijo. Študija, objavljena leta 2016, je pokazala, da lahko vsakodnevno fotografiranje in razmišljanje o njej vodi do večje sreče in pozitivne samopodobe. Zato kar naprej, posnemite selfie, vendar ga ne pozabite uravnotežiti z drugimi dejavnostmi, zaradi katerih se počutite dobro.

Čeprav je snemanje selfijev lahko zabaven način za zajemanje spominov in izražanje sebe, je pomembno, da se spomnite potencialne škode, ki bi jo lahko povzročili. Bodite pozorni na to, kako pogosto delate selfije in kakšen vpliv imajo lahko na vaše zdravje in dobro počutje.

Z vami od leta 2004

Od leta 2004 raziskujemo urbane trende in svojo skupnost sledilcev dnevno obveščamo o novostih s področja življenjskega sloga, potovanj, stila in izdelkov, ki navdihujejo s strastjo. Od leta 2023 vsebine ponujamo v glavnih globalnih jezikih.