Audi A6 e-tron: je to novi Audi A6?

Foto: Audi

Audi je na avtomobilskem salonu v Šanghaju v konceptni izdaji predstavil Audi A6 e-tron in tako napovedal prihod novih električnih modelov. Tudi v izjemno pomembnem premijskem segmentu poslovnih limuzin, kjer je elektrika postaja realnost in sedanjost.

Koncept Audi A6 e-tron meri 4,96 m v dolžino, širok je 1,96 m in visok 1,44 m. Zelo podobno kot klasični Audi A6. Novost je, da uporablja platformo PPE (Premium Platform Electric), ki jo bo v prihodnosti poleg tega modela uporabljal novi Q5 in Q6, seveda popolnoma električnimi pogoni. Platforma je bila razvita s Porschejem, zato jo bo uporabljal novi Macan, prvi proizvodni model pa bo na trgu predstavljen čez dobro leto dni.


Prvi vtisi so, da Audi ne bo bistveno spremenil koncepta in da tokrat s to študijo vdimo prihodnost. Torej, da je tu mogoče videti novega A6, čeprav bo kakopak z rahlimi spremembami, kajti prikazani ima Sportback oblikovne poteze in arhitekturo petih vrati, zato je morebiti celo bližje novemu modelu A7.

Največje novosti Audijevega oblikovalskega jezika so nadaljnje izboljšave na področju aerodinamike. Tako je koeficient (cW = 0,22), kar se za električnega predstavnika vsekakor spodobi. Design je zanimiv in dinamičen s kopico inovacij. Nova generacija LED luči Digital Matrix LED preseneča z njihovo ločljivostjo saj je tako dobra, da lahko žarometi na steno po potrebi projicirajo film ali video igro. Posebne pa so tudi zadnje luči OLED nove generacije z neštetimi možnostmi za prilagajanje grafike.

Pod pokrovom “ni veliko” se pa na sredini vozila skriva baterija s kapaciteto 100 kWh in prinaša 800-voltno tehnologijo – poznamo iz Porsche Taycan. Tako kot Audi e-tron GT mogoča torej polnjenje baterij Audija Audi A6 e-tron v zelo kratkem času na postajah za hitro polnjenje tudi z močjo do 270 kW. 10 minut polnjenja pomeni tudi domet 300 km, medtem ko polnjenje od 5 do 80% traja natanko 25 minut. Doseg je koncepta je 700 km. Elektromotorja dajeta do 350 kW (469 konjev) in 800 Nm, kar v kombinaciji s pogonom quattro pomeni vrhunsko zmogljivost. Vstopni enomotorni model bo lahko dosegel 100 km / h v manj kot 7 sekundah.

Medtem ko Porschejevega modela na platformi PPE (Macan) ne bodo proizvajali na Kitajskem, bodo tudi Audijevi e-tron modeli prihajali s Kitajske, in sicer iz tovarne FAW. Spomnimo, platforma PPE bo uporabljena za veliko serijske modele, medtem ko bodo ekskluzivi, kot sta Audi e-tron GT in Porsche Taycan, uporabljali platformo J1.

Dodatne Informacije

audi.si 

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!