Google PlaNet
V zraku · tehnologija

Google zdaj že sam prepozna kraj na fotografiji! Google je namreč predstavil napredni sistem, ki mu omogoča, da sam ugotovi, kje je bila izbrana fotografija posneta. Zdaj ni več potreben t. i. geotagging oz. lokacijsko označevanje fotografije, da jo Google zna locirati. To mu uspe z računalniško nevronsko mrežo PlaNet, ki brska med več kot 90 milijoni fotografij z znanimi koordinatami, najde najboljši par in na podlagi tega določi lokacijo. Gre za učni proces, kar pomeni, da se Google sproti dodatno uči in dopolnjuje svoje znanje (beri: polni bazo).

Google po novem sam prepozna kraj na fotografiji, za to pa ni potrebno lokacijsko označevanje (geotagging). To mu omogoča nevronska mreža PlaNet, ki je predhodno opremljena z več kot 90 milijoni fotografij z lokacijsko značko, na podlagi katerih razbere, kje je bila izbrana fotografija posneta, svoje znanje o kraju pa dopolni z vsako novo fotografijo.

PREBERITE ŠE: Kaj se zgodi, če preveč približate fotografije na Google Zemljevidih?

Prvi poskus računalniške nevronske mreže je Google opravil na 2,3 milijona naključno izbranih fotografijah, ki se je pri tem izkazala za izjemno zanesljivo. Celino je namreč pravilno določila v kar 48 odstotkih, državo pa v 28,4. Pri ulicah ji je šlo malce slabše, saj jih je pravilno uganila le v 3,6 odstotka primerih, mesta pa pri 10,1 odstotka. Težje, kot se zdi, kaj?

Če se vam podatki ne zdijo impresivni, je ob tem treba dodati, da bila baza podatkov pri preizkusu velika vsega 377 MB, zato so si strokovnjaki enotni, da sistem v sebi skriva ogromen potencial. Sicer pa, če sami mislite, da ste kaj boljši kot Google, se preizkusite v Geoguessr, pa da vas vidimo, junake.

static.bikini.com Kako očistiti slušalke, če jih uporabljate vsak dan Pisarniški pripomočki in tehnologija iz sedemdesetih, ki se je poslužujemo še danes. Pisarniški pripomočki in naprave iz 70′, ki jih uporabljamo še danes Humanoidni robot Atlas Boston Dynamics Atlas: spoznajte bodoče prebivalce Zemlje Je to naša prihodnost? ”Orwellovski” Mark Zuckerberg: distopični prizor iz MWC 2016 · ·