61468127-huawei-porche-panamera
V zraku · tehnologija

Huawei je postal prvi proizvajalec pametnih mobilnih telefonov, ki je uporabil umetno inteligenco z mobilnika za namene avtonomne vožnje avtomobila. Huaweiev program RoadReader je zaslužen, da se je Porsche Panamera prelevila v avtonomen avtomobil, ki lahko vidi in razume dogajanje okoli sebe. Predstavitev lahko pričakujemo na MWC 2018.

RoadReader lahko razlikuje med več tisoč različnimi objekti, kot so recimo mačka, pes, žoga ali kolo. Prav tako se samoiniciativno uči in ob prepoznavi katerega izmed teh predmetov samodejno posreduje. Večina avtonomnih sistemov, ki so trenutno v razvoju, je odvisnih od računske zmogljivosti za to namenjenih procesorjev, ki jih dobavljajo podjetja zunaj avtomobilske industrije. A v nasprotju s temi je Huaweiev RoadReader odvisen le od mobilnega telefona Mate 10 Pro. Ta ima vgrajeno napredno procesno enoto NPU, ki posreduje potrebne podatke za delovanje umetne inteligence, ki jo že uporablja pametni telefon Mate 10 Pro.

Projekt, ki so se ga lotili pri Huaweiu, je bil zapleten, na voljo pa so imeli le 5 tednov časa. Najprej je bilo treba predelati avtomobil, da ga je bilo mogoče upravljati brez voznikove prisotnosti. Naslednji korak je zajemal program, ki omogoča telefonu, da pove avtomobilu, katera ovira se nahaja na cesti. Telefon mora tako v delčku sekunde posredovati avtomobilu pravo informacijo, da se lahko ta oviri pravočasno izogne ali zaustavi. Poudarek je torej v pametnem telefonu, ki je sposoben prepoznati in razlikovati med različnimi predmeti, s tem pa se zmogljivost umetne inteligence v pametnih telefonih dviguje na povsem novo raven.


888e35097e02d47530e0f9988a68c37a_original Mercury: prva pametna jakna z ogrevanjem Upamo, da je z vašim zdravjem vse v najlepšem redu. Ultratanka elektronska koža opazuje delovanje vašega srca emojipedia-sample-images-2018-emoji-11 Prihaja 157 novih emojijev Muskov ognjemetalec To zdaj prodaja Elon Musk! · · · ·