Dolgotrajno sedenje
Utrip mesta · zdravje & lepota

Dolgotrajno sedenje ima na naše zdravje številne negativne učinke. To gotovo že veste. A kako lahko slabe učinke dolgega sedenja najpreprosteje izničimo, najbrž še ne veste. Ne, telovadba ni pravilni odgovor. Naša telesa so ustvarjena za gibanje, mi pa ves dan sedimo za računalniki, pred televizijo in v avtomobilu. V dobro zdravja naj bi na dan hodili vsaj dve uri, kar pa je ob današnjem načinu življenja in dela skoraj nemogoče. Z maratonskim sedenjem si veselo krajšamo življenje, kar pa kar kliče po zdravstvenih težavah. A kaj storiti, ko nimamo druge izbire kot dolgotrajno sedenje, pa bi vseeno radi nekaj naredili za svoje zdravje?

Kako najpreprosteje izničimo slabe učinke dolgotrajnega sedenja, ki je tako nevarno kot kajenje in ekscesno izpostavljanje soncu? Marsikdo bo najprej pomislil na telovadbo oziroma telesno dejavnost, a ta ni najboljši odgovor. Zakaj? Ker tudi nanos sončne kreme po treh urah sončenja na žgočem soncu nima več pravega učinka. Škoda je storjena, poti nazaj ni. Marsikdo pa stori prav to. Po službi hitro smukne v športna oblačila in se poti v fitnesu ali med tekom, da bi izničil vse slabe učinke dolgotrajnega sedenja in imel čisto vest.

PREBERITE ŠE: Zakaj je sedenje novo kajenje?

Tega vam v prihodnje absolutno ne bomo odsvetovali, saj zmerna telesna dejavnost za zdravje prinaša le koristi, a s tem ne boste storili prida na področju dolgotrajnega sedenja. Kvarni način dolgega sedenja boste najlažje odpravili, če boste med sedenjem vsake toliko časa za nekaj sekund vstali.

Po mnenju strokovnjakov, ki so analizirali skoraj 40 različnih strategij, je namreč najbolje ukrepati sproti, to pa storite tako, da med delom za nekaj sekund odlepite zadnjo plat s sedala. S tem boste za zdravje naredili več kot s potenjem v telovadnici, zato izkoristite vsak trenutek za to, da za kratek čas vstanete. Pa če samo pomahate sodelavcu na koncu pisarne. S tem boste naredili nekaj dobrega zase, pa še sodelavcu boste polepšali dan. Morda se vam zdi teh nekaj sekund nebistvenih, a verjemite, da za naš organizem delajo čudeže. Še enkrat vam polagamo na srce, nikar ne sedite več ur nepretrgoma, sploh ker zdaj veste, kako malo je treba storiti za zdravje in da ure potenja ne bodo popravile škode, storjene s predolgim sedenjem. Kljub temu pa ne opustite redne telesne dejavnosti, saj je ta še vedno nezamenljiva.

Glasba kot zdravilo. Glasba kot zdravilo – 10 težav, ki jih lahko pozdravi glasba 150 let Bi radi živeli 150 let? Potem se morate odpovedati seksu! PicMonkey Collage Mo Ganji – to so najlepši linearni tatuji! Raven trebuh 10 živil za raven trebuh – živila, ki topijo maščobo na trebuhu ·