shutterstock_536043058
V zraku · buzz buzz

Velikokrat se nam zdi, da je stvari lažje pozabiti, kot si jih zapomniti. Ob obilici vsakdanjih obveznosti to niti ni nič nenavadnega. Zaradi tega se še toliko bolj razveselimo pripomočka, ki nam pomaga pri pomnjenju.

Raziskovalci iz Univerze RMIT, ki se nahaja v avstralskem Melbournu, so razvili novo računalniško pisavo “Sans Forgetica”. Ta naj bi pripomogla k boljšemu pomnjenju.

Pisava je edinstvena predvsem zato, ker so nekateri deli njenih črk izrezljani. Ob tem je treba poudariti, da črke stojijo pod kotom 7 stopinj.

Znanstveniki so v okviru svoje raziskave na vzorcu 400 študentov izvedli poseben test, s katerim so preverili zapomnljivost pisav Sans Forgetica in Arial. 57 % testirancev si je uspelo zapomniti besedilo, zapisano v prvi pisavi, medtem ko si jih je le 50 % zapomnilo besedilo v drugi pisavi.

Takšno opažanje je mogoče pripisati nenavadni obliki nove pisave. Ljudje si namreč bolj zapomnimo stvari, ki odstopajo od norme. Janneke Blijlevens, sicer strokovnjakinja za marketing, med drugim navaja, da manjše ovire v procesu učenja na naše možgane vplivajo pozitivno.

Med branjem besedila v edinstveni pisavi bomo v mislih neprestano iskali oblike, s katerimi bi zapolnili črke, kar pomeni, da bomo za branje porabili več časa. Sans Forgetica naj bi tako bila še posebno koristna pri učenju tujih jezikov.


Kreativne ideje, kako uporabiti nenavadne predmete, da nastane res ‘huda’ fotografija Ustvarjalne ideje, kako uporabiti nenavadne predmete, da nastane res huda fotografija Ideje za Halloween 2018, s katerimi boste izvirno okrasili dom. Ideje za halloween 2018, s katerimi boste izvirno okrasili dom shutterstock_744175093 Več ljudi umre zaradi snemanja selfijev kot napadov morskih psov shutterstock_394740760 11 misli, ki jih ima vsak izmed nas, ko se zbudi z nekom v svoji postelji · · · ·