Premik ure na poletni čas
V zraku · buzz buzz

Veste, kdaj v letu 2016 premaknemo uro na poletni čas? Premik ure bo v nedeljo, 27. marca, ob 2. uri ponoči, ko bomo urine kazalce pomaknili eno uro naprej, torej na 3.00 in z zimskega prešli na poletni čas.

Premik ure 2016 je tik pred vrati. Letos premaknemo uro na poletni čas v nedeljo, 27. marca, ko bomo kazalce prestavili za eno uro naprej (z 2.00 na 3.00). Poletni čas bo veljal vse do nedelje, 30. oktobra 2016, do 3. ure zjutraj, ko bomo kazalce premaknili v obratni smeri, torej na 2. uro, in tako spet prešli na zimski čas.

PREBERITE ŠE: Menjava pnevmatik: kdaj menjati zimske in letne gume?

V Sloveniji smo začeli poletni čas uporabljati 27. marca 1983. Datum je vsako leto nekoliko drugačen, saj se premik ure zgodi zadnjo nedeljo v marcu ali prvo v aprilu, medtem ko na standardni čas preklopimo zadnjo nedeljo v septembru ali prvo v oktobru. Uro v spomladanskem času premaknemo za večji izkoristek dnevne svetlobe oziroma temu, da bi čim manj spali, ko je zunaj svetlo, poudarek pa je tudi na prihranku toplotne in električne energije. Premik ure danes uporablja večina držav, vendar pa te niso usklajene.

Črno-bele fotografije spremenjene v barvne Zgodovina v barvah: obarvane znamenite črno-bele fotografije Psi v vlogi pobiralcev žogic Psi kot pobiralci žogic na teniškem turnirju Kako nas vidijo psi vs. kako vidimo sami sebe Kako vidite sami sebe in kako vas vidi vaš pes PicMonkey Collage Matjaž Očko in poročna fotografija