Spiralni eko-resort na Filipinih
Utrip mesta · arhitektura

Ko pomislimo na Filipine, imamo po navadi v mislih žgoče sonce, rajske plaže ter slikovit podvodni svet. Redko pa vemo, da se država sooča s hudimi okoljskimi težavami, kot so pomanjkanje rib v morju zaradi lova, onesnaženje, ki ga povzroča tudi masovni turizem, in tako naprej. Zdaj so za nameček postavili še luksuzni eko-resort, ki po navadi pripelje vse omenjene težave v paketu. A ne tale.

Belgijski arhitekt Vincent Callebaut je idejni oče Nautilusa, eko-resorta na filipinskem otoku Palawan, za katerega obljublja, da ne bo proizvajal nobenih škodljivih izpustov, nobenih odpadkov ter ne bo povzročal nikakršne revščine.

Arhitekt je navdih črpal iz biomimetike, vede, ki se ukvarja s posnemanjem narave in njenih modelov, ter znanstvenih dognanj na temo varovanja okolja. Projekt naj bi gradili zgolj z recikliranimi materiali, bo pa tudi samooskrben in samozadosten. Množično financiranje (crowdfunding) bi uporabili z namenom ohranjanja kakovosti, tako da podpora lokalnemu okolju in ljudem v obliki prihodkov in služb nikoli ne bi trpela. Ideja je tudi, da bi eko turisti prostovoljno čistili tamkajšnje plaže. Resort ima dve glavni entiteti, in sicer hotele v obliki školjke in polžev ter center, ki stoji na sredini kompleksa, kjer sta tudi navtični center ter znanstveni laboratorij. Na vzhodni strani kompleksa se bohoti 12 spiralnih stolpov različnih višin, v katerih so stanovanja in ki se vrtijo okoli svoje osi, tako da lovijo sonce. Tako boste imate vsako uro v dnevu lahko drugačen razgled. Hoteli v obliki polža pa se nahajajo na zahodni strani kompleksa.

Ni kaj, po Nautilusu bi se morali zgledovati tudi ostali podobni kompleksi.

Galerija: Spiralni eko-resort na Filipinih

Spiralni eko-resort na FilipinihOdpri galerijo

Retro-futuristična hiša v Indiji Čudovita retro-futuristična hiša v Indiji Zdaj lahko bivate v hiši iz filma Ex-Machina Zdaj lahko bivate v hiši iz filma Ex-Machina hotel rovinj Spirito Santo Palazzo Storico: luksuzni hotel v Rovinju v lasti Slovencev Plans Matter: "airbnb" za navdušence nad arhitekturo Plans Matter: airbnb za navdušence nad arhitekturo · · · · ·