fbpx

Esenca japonskih nožev: oster nož za bolj okusno hrano

Bunka Black Damascus, foto Miha Bratina

Glavna razlika med ostrim in topim nožem je v tem, da bo prvi sestavine prerezal gladko, drugi pa bo ob rezu poškodoval stene celic, posledično se bo spremenila struktura sestavin, s tem pa tudi njihov okus. Zato je izbira in skrb za japonski nož pomemben del kuhe.

Japonski noži so med vrhinskimi kuharji izredno cenjeni. In ker kuhanje postaja pravi družabni dogodek tudi v domačih kuhinjah, po izvrstnih japonskih nožih posegajo tudi domači kuharski “guruji”.

Shun ali esenca sezone

Japonska kuhinja poudarja pomen in lepoto sezonskih sestavin, za kar obstaja prav poseben izraz – shun. Shun je esenca sezone, hrana, ki jo lahko uživamo lokalno in sezonsko in priprava takšnih jedi je izjemno cenjena in iskana. Za pripravo sveže in kvalitetne sezonske hrane seveda potrebujemo japonski nož, ki je tako oster in precizen, da ne poškoduje celične stene sestavin in s tem poslabša kvalitete, okusa in videza pripravljene jedi. Ostrina namreč za Japonce že tradicionalno sovpada s pojmoma okus in svežina, zato njihova dnevna skrb za nož temelji na doseganju enega samega cilja – ohranitev ostrine noža in posledično kvalitete hrane. Le izjemno oster rez namreč zmanjša izločanje sočnih sestavin celic, ter tako ne vpliva na svežino in okus.

Renesansa kuhanja

Danes si brez primernih pripomočkov ne predstavljamo dela v kuhinji – domači ali profesionalni. Kuhanje namreč ne pomeni več garanje ob pripravi hrane za vso družino, ampak je (ali postaja) zabavno in družabno opravilo. V zadnjem času smo namreč priča renesansi v pripravi hrane doma, zaradi česar so japonski kuhinjski pripomočki pozorno darilo. Tisti, ki so resnično zaljubljeni v kuhanje – in tisti, ki bi to radi bili – zahtevajo najboljše orodje.

Kuhinjski nož kot darilo

Kuhinjski noži so zagotovo temelj vsake kuhinje. Zakaj torej izbrati japonski kuhinjski nož kot darilo?

  • Obdarovanec ga bo vsakodnevno uporabljal. Njegove vrhunske karakteristike ga bodo spominjale na vas.
  • Svojim najdražjim želite več užitka ob kuhanju, boljše okuse in lepše oblikovane sestavine.
  • Ker gre za vrhunski rokodelski izdelek in je del več-stoletne japonske tradicije.

Darilo za vse življenje

Naj zaključimo z vraževerjem, ki se pojavlja v vseh kulturah in pravi, da špičasto rezilo ni ustrezno darilo, saj naj bi to včasih predstavljalo znak napovedi vojne med kralji. Če so bila rezila med njimi predmet trgovanja, pa je veljalo, da gre za zavezništvo med državama. Iz tega razloga se še danes držimo navade, da ob podarjanju noža zraven priložimo kovanec, ki nam ga obdarovanec simbolično vrne. S tem zadostimo vraževerju in sodobni potrebi po najboljših pripomočkih!

Dodatne Informacije

OsterRob.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!