fbpx

Jih imate tudi vi? 10 glavnih vrednot in pogojev za psihično ravnovesje

Foto: Chermiti Mohamed / Pexels

Psihično ravnovesje je v našem življenju zelo pomembno. Pomaga nam, da se na miren način soočamo s stresnimi situacijami, izboljša naše odnose z ljudmi in na splošno vpliva, da smo srečnejši in bolj zadovoljni s tem, kar imamo. Strokovnjaki so opredelili 10 vrednot, ki naj bi jim sledili ljudje, ki so psihično najbolj zdravi in uravnovešeni.

Psihično ravnovesje pomeni, da smo v življenju dosledni pri svojih načelih in ciljih, hkrati pa smo se sposobni spremembam in novim situacijam prilagoditi. Ne pustimo, da nas neželeni dogodki vržejo iz tira in znamo svoj čas in pozornost opredeliti tako, da vedno opravimo tisto, kar je v danem trenutku najpomembnejše.
Strokovnjaki iz ameriškega časopisa Frontiers in psychology so sestavili seznam vrednot, ki jih sledi psihično uravnovešena oseba.

Ne pustite slabim situacijam, da vas vržejo iz tira Foto: Tima Miroschnichenko / Pexels

1. Nadzor nad potjo svojega življenja

Vi ste tisti, ki odločate, kako se bo odvijalo vaše življenje. Da, nad mnogimi situacijami nimamo kontrole, vendar pa si ne smete pustiti, da v lastnem življenju postanete le opazovalec.
Po slabem pogodku se morate pobrati in znova usmeriti proti svojim ciljem.

2. Motivacija

Ne pustite, da vaše življenje postane monotono in pusto– to je namreč recept za najrazličnejše slabe občutke. Namesto tega bodite odprti za nove izzive in na vsako odkritje gledajte pozitivno in motivirano.

3. Hedonizem

Življenje je samo eno, zato bi bilo škoda, da ga ne bi karseda izkoristili. Poskusite uživati v vsaki sekundi in ne misliti na skrbi pa v trenutkih sreče.

Uživajte v vsaki sekundi svojega življenja Foto: Radu Florin / Unsplash

4. Dosežki

Ko govorimo o dosežkih– ne glede, ali gre za karierne ali tiste iz osebnega življenja- morate biti vase čim bolj prepričani, pripravljeni pa morate biti tudi vložiti trud. Bodite ponosni na svoje uspehe in samozavestni glede svojih prihodnjih ciljev.

5. Moč

Občutek moči vas ne sme prestrašiti, ampak se morate naučiti, kako ga usmeriti proti pozitivnim ciljem. Le-te boste veliko lažje dosegli iz višjega položaja.

6. Varnost

Ko je naše psihično zdravje oslabljeno, je več možnosti, da se bomo izpostavljali nepotrebnim nevarnostim.
Psihično uravnovešen način življenja pomeni, da vedno poskrbimo za varnost sebe in najbližjih in se ne izpostavljamo tveganjem.

Ne izpostavljajte se nepotrebnim nevarnostim Foto: Anthony Shkraba / Pexels

7. Konformizem

Psihično uravnotežena oseba bo upoštevala pravila, ki veljajo v družbi, kateri pripada. To bo storila tako iz spoštovanja do soljudi kot tudi, da se izogne nepotrebnim težavam.

8. Tradicija

Strokovnjaki so ugotovili, da ima večina ljudi, ki veljajo za psihično uravnovešene, trdne ideale, ki so lahko povezani z njihovo vero ali kulturo.

9. Dobrodelnost

Vsak se lahko znajde v situaciji, ko potrebuje pomoč, zato je zelo pomembno, da smo pripravljeni pomagati tako svojim najbližjim kot tudi vsem ostalim, ki so se znašli v težavah. Po tem se bomo počutili bolje tudi sami.

Če imate le možnost, soljudem pomagajte Foto: Julia M Cameron / Pexels

10. Univerzalizem

Ker v življenju nismo sami, ampak predstavljamo del družbe, je pomembno, da nam za stvari, ki se dogajajo po svetu, ni vseeno. Eden od naših ciljev mora biti poskrbeti tako za boljšo sedanjost kot prihodnost vseh.

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!