Pogosto se popolnoma zrele jagode pokvarijo le nekaj dni po nakupu, kar je lahko izjemno frustrirajoče. A to nadležno situacijo lahko preprečimo! Kako shraniti jagode, da dolgo ostanejo sveže?
Medtem ko se osredotočamo na zdravo prehrano, pogosto pozabljamo na pomembnost pravilnega shranjevanja hrane. Pri jagodah ni nič drugače. Pomembno je, da vemo, kako shraniti jagode, da jim damo dolgo svežino. Čeprav se zdi, da bi moralo biti shranjevanje jagod preprosto, pa obstaja nekaj prefinjenih načinov, ki lahko podaljšajo svežino jagod.
Tukaj je šest načinov, kako shraniti jagode, da bodo ostale sveže do enega tedna.
1. Hladilnik
Najbolje jih je hraniti v hladilniku, kjer jim nizka temperatura pomaga, da ohranijo svežino. Jagode operemo, posušimo in nato shranimo v neprodušno stekleno posodo. Pomembno je, da jih ne stisnemo in da so zračno neprepustne, sicer se lahko hitro pokvarijo.
2. Papirnata brisača
Če želite jagode hraniti v posodi, jih postavite na papirnato brisačo, ki bo absorbirala odvečno vlago, ki lahko pospeši razvoj plesni. Nato jih pokrijte in shranite v hladilniku.
3. Raztopina kisa
Jagode namočimo v raztopini kisa (ena skodelica belega kisa in tri skodelice vode) nekaj minut. Nato jih odcedimo, osušimo z brisačo in položimo na čisto papirnato brisačo v stekleno posodo. Pokrov rahljamo in shranimo v hladilniku.
4. Limonin sok
Limonin sok lahko pomaga podaljšati svežino jagod, saj zavira rast bakterij in plesni. Jagode najprej operemo, posušimo, nato pa pokapamo z limoninim sokom. Shranimo jih v neprodušno stekleno posodo ali plastično vrečko in hranimo v hladilniku.
5. Sladkor
Sladkor lahko poleg podaljševanja svežine jagod, in jim doda tudi sladkost. Jagode operemo, posušimo, nato pa jih posujemo s sladkorjem. Shranimo jih v neprodušno stekleno posodo ali plastično vrečko in hranimo v hladilniku.
6. Neprodušno zaprt kozarec
Še ena metoda za shranjevanje svežih jagod je, da jih postavite v neprodušno zaprt kozarec in shranite v hladilniku. Pred shranjevanjem jih operite in osušite ter nato položite v kozarec, ki ga zaprete s pokrovom. Pazite, da jagode niso stisnjene, saj potrebujejo nekaj prostora za kroženje zraka. Takšno shranjevanje bo preprečilo izgubo vlage in ohranilo svežino jagod.