fbpx

Kako ugotoviš, ali si voznik električnega avtomobila?

Električni avtomobili konec leta 2019 množično trkajo na vrata. Praktično vsi proizvajalci mrzlično elektrificirajo svojo floto. A vsi skupaj si postavljamo zelo relevantno vprašanje: ali si električnih avtomobilov želimo in ali smo resnično voznik električnega avtomobila?

Vožnja z električnim avtomobilom je drugačna izkušnja. Na eni strani prinaša izjemne pospeške in omogoča dinamičnost, na drugi strani je mnogo omejitev na področju dosega električnih avtomobilov. Tudi zato moraš pred nakupom avtomobila ugotoviti ali si voznik električnega vozila oziroma ali slednje ustreza tvojemu življenjskemu slogu!

Zelo zanimiva je pred kratkim objavljena raziskava, katere naročnik je bil Ford. Ta je namreč pokazala izjemno zanimive izsledke. Večina ljudi si nekega dne želi imeti elektrificirano vozilo, za skoraj polovico (45 odstotkov) je ključna prednost dejstvo, da se ni treba ustavljati zaradi dolivanja goriva. Slednjega lahko “natočimo” kar doma. A kljub temu je 40 odstotkov sodelujočih povedalo, da zelo malo ali celo nič ne vedo o električnih vozilih, zato je zelo malo verjetno, da bodo slednji klasično “črpalko” kmalu zamenjali za električni priključek v varnem zavetju svojega doma.

Ford z zanimivo aplikacijo s katero ugotovimo, ali je električni avtomobil tisto, kar si želimo!

Ford je pripravil zanimivo aplikacijo preko katere lahko bodoči kupci vpišejo svoj običajne poti in tako na zemljevidu predvidijo ali električni avtomobil ustreza njihovemu življenjskemu slogu! Prav tako raziščejo svojo okolico in ugotovijo, koliko polnilnih mest je v neposredni bližini tako njihove službe, kot rednih poti.

Raziskava je pokazala še nekatere ključne ugotovitve:

  • Skoraj 9 od 10 (84 odstotkov) lastnikov hibridnih in električnih vozil ali tistih, ki to nameravajo postati v bližnji prihodnosti, je mnenja, da so električna vozila zabavna za vožnjo. 3 od 4 vprašanih si želijo nekega dne imeti električno vozilo, vključno z 92 odstotki Kitajcev, 73 odstotki Evropejcev in 53 odstotki Američanov.
  • Skoraj 3 od 4 (73 odstotkov) lastnikov hibridnih in električnih vozil ali tistih, ki to nameravajo postati v bližnji prihodnosti, se strinjajo, da je imeti električno vozilo preprosto.
  • Skoraj 9 od 10 (87 odstotkov) sodelujočih meni, da potrebujejo za polnjenje električnega vozila poseben priključek.
  • Pomanjkanje polnilnih postaj (49 odstotkov), kratka življenjska doba baterije (43 odstotkov) in potreba po pogostem polnjenju (38 odstotkov) so glavni zadržki proti nakupu električnega vozila.

Pri Fordu so prepričani, da njihove stranke poznajo nekatere prednosti elektrificiranih vozil, hkrati pa so prepričani, da še vedno prihaja do velikih razlik v poznavanju. Zmogljivost povsem električnih vozil se je v zadnjem času znatno spremenila in zato je potrebno izobraževanje, ki bo strankam pomagalo pri zamenjavi. Smo v času velikih sprememb, kar je sicer zanimivo, a je lahko za nekatere zastrašujoče. S ponudbo palete elektrificiranih vozil – od vozil z blagim hibridnim pogonom do povsem električnih – in razbijanjem nekaterih splošno uveljavljenih mitov, jim želijo pomagati na njihovi poti.

Dodatne Informacije

Več informacij:
ford.si

Z vami od leta 2004

City Magazine od leta 2004 ustvarja vsebine za urbanega nomada, ki želi dobro in hitro informacijo. Ustvarili smo preko 30.000 spletnih prispevkov in 250 tiskanih izzidov!